Search by category:
Egyéb kategória

A Szövetség a déli kórházakba hívja a parlamenti „hősöket“

A Szövetség a déli kórházakba hívja a parlamenti „hősöket“
Hegedűs Norbert
2021. 11. 12., p – 17:00

2021. november 12., péntek – 17:30
Friss ikon
Off

Törzs

A rimaszombati kórház előtt tartott pénteki sajtótájkoztatón a Szövetség képviselői tiltakoztak a kórházreform ellen, melynek első olvasatát a parlment csütörökön elfogadta.

Meghívó a „hősöknek“

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke elmondta, hogy a tervezett reform kapcsán a régiókban bizonytalanság és félelem lett úrra az embereken, mivel mindenki amiatt aggódik, hogy elveszíthetik a kórházaikat. Forró emlékeztetett, hogy a pártok csak a kampányidőszakban vesznek tudomást a déli régiók létezéséről, kormányra kerülve pedig megfeledkeznek róluk. „Ez sajnos a jelenlegi kormányra ugyanúgy érvényes.“ – mondta. Míg Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter jelezte, hogy több kórházat is meglátogat a reform kapcsán, ezek között nincsenek dél-szlovákiai intézmények. „Ezért állunk ma itt, hogy ide is meghívjuk a miniszter urat.“ – mondta Forró. Ugyanígy a több mint 70 ezer tiltakozó polgár nevében a kórházreformot megszavazó parlamenti „hősöket“ is meghívják a rimaszombati, királyhelmeci, nagykürtösi és felsővízközi kórházakba, mielőtt a javaslat második olvasatára is rábólintanának. „Vajon igazságos-e az, hogy a helyreállítási tervből Szlovákiába érkező milliókat a más régiókban lévő központi kórházak fejlesztésére fordítsák, talán újakat is építsenek és a Dél- és Kelet-Szlovákiában működő intézményeket leminősítik?“ – kérdezte Forró.

A kórházak után a bíróságokat is elvinnék a gömöriektől

Fülek |

Kedden a Szövetség képviselői tiltakozó levelet írtak alá Füleken, melyben a bírósági reform harmadik tervezetét bírálták. Ennek értelmében ugyanis megszűnne a Besztercebányai Kerületi Bíróság a gömöri és nógrádi lakosoknak pedig Zsolnára kellene utazniuk az ügyeik után.

Refrom kell, de nem így

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke leszögezte, hogy nem azok a hősök, akik a parlamentben a fizetésükért dolgoznak, hanem azok, akik ezekben az elhanyagolt régiókban is helyt állnak, dolgoznak, aláírásokat gyűjtenek és aláírják a tiltakozó íveket. Mózes szerint csak egy pozsonyi íróasztal mellől tűnhet jó ötletnek, hogy egy itteni lakos Besztercebányára járjon kórházba. „Azok akik ezt kitalálták, nem a régióból szerezték az információikat.“ – mondta. Mózes aláhúzta, hogy a Szövetség nem a reform ellen van, mivel tudják, hogy az szükséges. Ugyanakkor az nem szólhat a kórházak bezárásáról, vagy elfekvőkké való minősítéséről. Szükséges lenne a koncepció ismertetése és a kórházak listájának nyilvánosságra hozatala.

Cziprusz Zoltán a rimaszombati kórház megmentéséért alakult petíciós bizottság nevében utasította el a kormány döntését. Elmondta, hogy a Lengvarský vezette egészségügyi minisztérium még arra sem méltatta a 36 ezer aláírót, hogy fogadja őket és meghallgassa a panaszaikat. Cziprusz nem érti, hogy királyhelmeci Gyimesi György képviselő (OĽaNO) hogyan támogathatta ezt a javaslatot, és hogy Grendel Gábor a parlament elnökeként hogyan viccelődhetett azon a boton, amit Boris Kollár (Sme rodina) Nagyrőcén kapott, hogy azzal tegyen rendet a parlamentben.

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Rimaszombat |

Mindössze három hét alatt 36 049 aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentése érdekében – tudatta csütörtök délután Cziprusz Zoltán (MKP), a petíciós bizottság vezetője a rimaszombati Csillagházban.

A királyhelmeci petíciós bizottság tagjai a 18 ezer aláíró nevében kérték a minisztériumot, hogy tartsák meg a kórházat a jelenlegi állapotában, hiszen az minden évben nyereséggel zár és nincsenek adósságai. Ők is elismerték, hogy a reform szükséges, de még mindig várják, hogy Pozsonyból végre lemenjen valaki a Bodrogközbe, hogy elmondja mi várható és hogyan akarják azt megvalósítani.

Messzire érő következmények

Juhász Péter, a rimaszombati kórház főorvosa elmondta, hogy a jelenlegi információk szerint a rimaszombati kórházra az a sors vár, hogy elfekvővé minősítik le, ahol megszűnik az aktív ellátás. Juhász nem tudja elképzelni, hol fogják az embertömeget máshol ellátni. Elmondta azt is, hogy a régióban nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy heti két alkalommal ellenőrzésre járjanak pl. Besztercebányára. Arra is figyelmeztetett, hogy az aktív ellátás megszűnésével elöregszik a már meglévő csapat, és nem lesznek elérhetőek a különböző specialisták. Nem beszélve arról, hogy megindulna az elvándorlás, és a fiatal orvosok sem akarnának egy ilyen intézményben dolgozni. „Aki ezt a parlamentben megszavazza, az a saját népe ellen harcol.“ – zárta a főorvos.

Az Új Szó azon kérdésére, hogy a Szövetség felvette-e a kapcsolatot más szlovák pártokkal a nyomásgyakorlás érdekében, Forró Krisztián azt válaszolta, hogy mindenkivel hajlandóak tárgyalni, akiknek fontos a régiók képviselete.

Bevezető
Rimaszombat |

A Szövetség képviselői tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy a parlament csütörtökön a második olvasatba utalta a sokat vitatott kórházreformot és felszólították a javaslatot megszavazó képviselőket, akiket Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő „hősöknek“ nevezett, hogy látogassák meg a déli kórházakat.

Település / hely
Rimaszombat

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment