Search by category:
Egyéb kategória

Ismét nekifutnak a volt poliklinika eladásának Komáromban

Ismét nekifutnak a volt poliklinika eladásának Komáromban
Vataščin Péter
2021. 11. 12., p – 15:02

2021. november 12., péntek – 16:00
Friss ikon
Off

Törzs

A komáromi városközpont egyik legrégebbi tehertétele a volt poliklinka épületének egyre romló állaga és bizonytalan sorsa. A hulló vakolat miatt hosszú évek óta körülkerített épület hasznosítására már több ötlet és kísérlet is felmerült, az önkormányzat azonban most ismét megpróbál úrrá lenni az áldatlan állapotokon.

Műemléki bonyodalom

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen a versenytárgyalás kiírásáról és feltételeiről döntöttek a képviselők, ám a konkrét lépésre még várni kell pár hetet. Ennek oka, hogy az Műemlékvédelmi Hivatal bő két hónapja elindította a volt poliklinika épületének műemlékké való nyilvánítási eljárását. Egyes feltételezések szerint erre hatással lehetett a Nec Arte Nec Marte polgári társulás által korábban elindított petíció is, amelyet néhány százan írtak alá.

Az ingatlan a műemlékvédelmi eljárás időtartama alatt – függetlenül annak kifutásától – is védettnek minősül, így az államnak elővételi joga van rá. Szabó Ingrid, a Városi Hivatal vezetője az ülésen elmondta, már értesítették a kulturális tárcát, amelynek november 28-áig van ideje válaszolni. Ha nemleges lesz a válasz, elhárul az utolsó akadály is a versenytárgyalás kiírása elől.

Régi probléma

A napirendi pont nem volt mentes a hevesebb képviselői hozzászólásoktól, valamint a komolyabb akadályok emlegetésétől sem. Andruskó Imre képviselő és Ondrej Gajdáč alpolgármester egyként hívták fel a figyelmet arra, hogy bárki is vegye meg a volt poliklinikát, a műemléki státusz okán sokkal drágább lesz a felújítás – Andruskó szerint akár 7-8 millió euróba is kerülhet. Knirs Imre képviselő – aki korábban már sokszor játszott aktív szerepet a hányatott sorsú ingatlan sorsa körül, például magyarországi támogatást is akart szerezni – drámai módon beszélt arról, hogy pár hónapon belül kezdeni kéne valamit az épület állagával, annyira rossz a helyzet. Kovács Dávid képviselő erre azzal válaszolt, hogy a magyar kormányt is érdekli a megvétel lehetősége, majd a vitából nyilvánvalóvá vált, hogy a fél éve bejegyzett MANEVI SK cégről van szó, amely a magyar állam tulajdonában levő részvénytársaság szlovákiai leányvállalata.

Az önkormányzat mindenesetre szeretne biztosra menni a vásárlással, ezért a versenytárgyalás feltételeit úgy határozták meg, hogy az bizonyos biztosítékokat is tartalmazzon. Így például a majdani tulajnak időkorlátot szabnak a fejlesztés megvalósításához, amelyet legkésőbb 2027 végéig kell befejeznie. Ha ennek a vevő addigra nem tesz eleget, büntetést és kártérítést kell fizetnie a városnak, amelynek ráadásul joga lesz felmondani az adásvételi szerződést is.

Bevezető
Komárom |

November 28-áig jelezheti a szlovák kulturális minisztérium, hogy igényt tart-e a Komárom tulajdonát képező ingatlanra. Ha nem, kiírják az eladásra vonatkozó versenytárgyalást. A kikiáltási ár 268 ezer euró.

Címkék

Település / hely
Komárom

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment