Search by category:
Egyéb kategória

Milyen képlettel állapítják meg a rokkantak járandóságát?

Milyen képlettel állapítják meg a rokkantak járandóságát?
Mészáros Richárd
2021. 11. 13., szo – 18:07

2021. november 13., szombat – 18:15
Friss ikon
Off

Törzs

A biztosítottakat 3 csoportba sorolják: 1. a munkaképesség több mint 70%-kal csökkent; 2. a munkaképesség több mint 40, de legfeljebb 70%-kal csökkent; 3. a rokkantságot – alkohol vagy más függőséget okozó szerek fogyasztásával – saját maguk okozó személyek. A nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati időhöz hozzáadják az ún. hozzáadott időszakot (annyi évet, amennyi hiányzik a rendes nyugdíjkorhatárig).

Három képlet

A konkrét összeget 3 képlettel állapítják meg. Kell hozzá az átlagos személyi bérpont (priemerný osobný mzdový bod – POMB), amit bonyolult képlettel számolnak ki (a nyugdíjbiztosítási számlán megtalálható ez az adat, vagy ki lehet kérni az Szociális Biztosítótól). A rokkantságinyugdíj-képletben ezenkívül szerepel az aktuális nyugdíjérték (aktuálna dôchodková hodnota – ADH) és a teljes nyugdíjbiztosítási időszak (obdobie dôchodkového poistenia – ODP) – vagyis a szerzett szolgálati idő és az ún. hozzáadott időszak összege.

1. Ha a munkaképesség több mint 70%-kal csökkent, a rokkantsági nyugdíj összegét ezzel a képlettel számolják ki: POMBxODPxADH.

2. Ha a munkaképesség több mint 40, de legfeljebb 70%-kal csökkent, a rokkantsági nyugdíj összegét a következő képlettel számolják ki: (POMBxODPxADH)x(a csökkenés mértéke.

3. Ha a rokkantságot – alkohol vagy más függőséget okozó szerek fogyasztásával – az igénylő saját maga okozta, a rokkantsági nyugdíj összegét így számolják ki: (POMBxODPxADH)/ 2 vagy (POMBxODPxADH) x(a csökkenés mértéke).

A Szociális Biztosító honlapján egy nyugdíjkalkulátor segítségével kiszámítható a várható nyugdíj összege.

Többféle nyugdíj

Aki egyszerre többféle nyugdíjra jogosult, nem kapja meg mindegyiknek a teljes összegét. Aki már kap rokkantsági szolgálati nyugdíjat, annak csak a magasabb összegű járadékot fizetik ki. Ha egyforma összegűek, a biztosító azt folyósítja, amelyiket az ügyfele választja. Aki teljesíti a feltételeket kettő (rendes és ún. ifjúkori) rokkantsági nyugdíj megítélésére is, annak csak a magasabb összegű járadékot fizetik ki. Ha egyforma összegűek, a biztosító azt folyósítja, amelyiket az ügyfele választja. Ha a rokkantsági nyugdíjra jogosult személy már kap túlélő hozzátartozói (özvegyi, árvasági) nyugdíjat, a teljes összeget csak a magasabb járadék esetében fizetik ki, az alacsonyabb nyugdíjnak a felét folyósítják. Ha egyforma összegűek, az ügyfél teljes rokkantsági és megfelezett túlélő hozzátartozói nyugdíjra számíthat. Aki több túlélő hozzátartozói nyugdíjban részesül, annak a teljes összeget csak a legmagasabb járadék esetében fizetik ki, az alacsonyabb nyugdíjaknak a felét folyósítják. Ha a járandóságok egyforma összegűek, az ügyfél teljes rokkantsági nyugdíjra számíthat, a többi járadéknak csak a felét kapja. Ha a rokkantsági nyugdíjra olyan személy jogosult, akinek a munkaképessége több mint 70 százalékkal csökkent, az nem kaphat egyszerre árvasági nyugdíjat is – az ilyen árva ugyanis a nyugdíjbiztosítási rendszer szempontjából nem számít eltartott gyermeknek.

Nem minősítik át

2004. január 1-jétől rokkantsági nyugdíjnak számítanak azok a részleges rokkantnyugdíjak is, amelyeket 2003. december 31-éig hagytak jóvá. Ha a rokkantnyugdíjas eléri a rendes nyugdíjkorhatárt, a járandóságát nem minősítik át öregségi nyugdíjjá. 2007-ig a rokkantsági nyugdíj öregségire változhatott, a jelenleg érvényes szabályok szerint azonban a rokkantnyugdíjas státusz addig érvényes, amíg az adott személy csökkentett munkaképességű – ezt az állapotot a nyugdíjkorhatár elérése nem befolyásolja.

Írásos kérvényt kell benyújtani az Szociális Biztosító (SP) állandó lakhely szerinti kirendeltségében. Ha a kérvényező egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy felkeresse az állandó lakhely szerinti kirendeltséget, elmehet az átmeneti lakhelye szerinti irodába is. Akinek Szlovákiában nincs állandó lakhelye, kérvényét az SP központi irodájában nyújtja be.
Igazolni kell azokat a körülményeket, tényeket, melyek alapján jóváhagyhatják a nyugdíjat. Az ügyintézés gyorsítása érdekében a kérvényben feltüntetett adatokat hiteles iratokkal kell alátámasztani.
A járadékra attól a naptól jogosult az igénylő, amikor az SP-ben első alkalommal benyújtotta a kérvényt. 
Ha az igénylő betegszabadságon van, és folyósítanak neki táppénzt vagy más bérpótlékot, a rokkantsági nyugdíj jóváhagyását csak akkor érdemes kérni, amikor kiderül, mikor szűnik meg a betegszabadság.
Ahhoz, hogy a munkaadó késedelem nélkül odaadhassa a nyugdíjbiztosítási nyilvántartólapot, időben kell őt tájékoztatni arról, milyen dátumtól kéri a rokkantsági nyugdíjat.
A nyugdíjat készpénzben vagy banki átutalással fizetik ki. Ha nem kér más fizetési módot, bankszámlát kell nyitni, erről igazolást kell csatolni a kérvényhez.
Minden változást 8 napon belül kell jelenteni.
Az ellátásra való jogosultság megszűnik, ha a jogosult meghal, illetve ha elítélik olyan bűncselekményért, amely következtében rokkanttá vált.
Cím
Ügyintézés

(sza)

Bevezető

A rokkantsági nyugdíj összege a megrokkanás időpontjában betöltött életkortól, a nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati idő tartamától és a rokkantság fokától függ.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment