Search by category:
Egyéb kategória

Elmaradt a csoda

Elmaradt a csoda
Holop Zsolt
2021. 11. 14., v – 20:47

2021. november 15., hétfő – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Már huszonöt alkalommal tárgyaltak a világ vezető politikusai, gazdasági titánjai és szakemberei a sorsunkról, és egyre nagyobb veszélyekkel lettek szembesítve. Most volt a huszonhatodik alkalom. Az eredmény? Nem meggyőző.

Mondottam: ember küzdj, és bízva bízzál!” – ez a Madách-idézet sokszor jutott eszembe, miközben a glasgow-i eseményeket figyeltem. A körülbelül 40 ezer bejegyzett résztvevő mellett aktivisták és tüntetők tízezrei lepték el a várost, hogy nyomást gyakoroljanak a résztvevőkre. Bár a szervezők az eddigi leginkluzívabb klímakonferenciát ígérték, a valóság mégis az ellenkezőjét sejteti. A helyszínen levő békés tüntetők és újságírók elmondása szerint a rendőrség többször agresszívan lépett fel velük szemben, nem éppen „emberi jogokon alapuló” eljárásokkal. Hiányzott az akadálymentes hozzáférés a konferencia helyszínén, hiányoztak a jelnyelvi tolmácsok is. A civil szervezetek képviselőit nem engedték részt venni a tárgyalásokon, jobb esetben egy teremben követhették online az eseményeket, de az összeköttetés rossz volt, így nem igazán tudták megfigyelői teendőiket végrehajtani. Akik viszont nagyon jelen voltak a tárgyalásokon, azok a fosszilis nyersanyagokat kitermelő cégek és országok lobbistái – összesen 503 résztvevő reprezentálta a kőolaj-, a földgáz- és szénkitermelők érdekeit. Összességében többen, mint ahányan a legveszélyeztetettebb országok képviselői voltak. Olyan ez, mintha egy tüdőrák-konferencián a dohánycégek vennének részt a legnagyobb delegációval. Felettébb abszurd, józan ésszel felfoghatatlan. Mégis itt tartunk.

Emellett már majdnem elhanyagolható, hogy a különböző országok és óriáscégek képviselői összesen 118 magánrepülőgéppel érkeztek Glasgow-ba, és csak ezzel több mint 1400 tonna CO2-t bocsátottak a légkörbe. És ne feledjük: ismét érdemes itt megjegyezni, hogy a leggazdagabb 1 százalék, tehát világszerte 80 millió ember életvitele adja az emissziók 16 százalékát.

És hogy miben egyeztek meg a konferencián? A megállapodás nem lett olyan erős, amit a helyzet komolysága kívánna. A vállalások semmiképpen nem elegendők ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet emelkedését 2,0 Celsius-fok alatt tartsuk, nemhogy elérjük az 1,5 Celsius-fokos célt. A szén kiiktatása ugyan szerepel benne, de csak nagyon óvatos nyelvezettel: „felgyorsítani az erre való törekvést”, a „szén kiiktatása” helyett. „Megszüntetés” helyett „szakaszos csökkentés”. Vannak, akik ezt is pozitívan értékelik, mert legalább konkrétan megnevezték a szenet.

Megmutatkozott továbbá, hogy a nyilvános ígéretek ellenére a gazdag államok nem akarnak és nem is terveznek annyi pénzt adni a szegény országoknak, amennyire szükségük lenne gazdaságaik és energiaforrásaik megváltoztatásához. Pedig épp a legszegényebb országok érzik már most a legjobban a klímaváltozás következményeit, ami főként a gazdag, európai és angolszász országok életstílusának, mértéktelen energiaszomjának következménye. Kína és az USA ugyan kijelentette, hogy szorosabb közreműködést tervez klímakérdésekben, de ez inkább PR-húzás, mint tényleges, céltudatos döntés. Mindez arra utal, hogy a kéthetes konferencia megint csak sikertelen volt, és ez nagyon elszomorító, mert lassan tényleg kifutunk az időből, hogy jelentős reformokat hajtson végre a civilizációnk.

Úgy látszik, a homo sapiens sapiens nem képes felfogni a veszélyt, ami vár rá. Tudatosan teszi tönkre környezetét, amely életben tartja. Próbálhatunk még küzdeni, hogy a törvényhozóink meghallgassanak minket, de eddig ignorálják kéréseinket. Próbálhatunk bízva bízni, hogy döntéshozóink megállítják a civilizációs összeomlást, de még mindig nem fogták fel a realitást. Sajnos a következményeket mindnyájan érezni fogjuk.

Bevezető

Üres ígéretek, kizárt civil megfigyelők és egy magánrepülőgép-flotta. Nem ezt akartuk írni a klímakonferencia után. De miért is lett volna különb az idei COP, mint az eddigiek? 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Braunsteiner Kristóf

Read More

Post Comment