Search by category:
Egyéb kategória

Amikor fáj a mosoly…

Amikor fáj a mosoly…
Hegedűs Norbert
2021. 11. 15., h – 11:39

2021. november 22., hétfő – 10:19
Friss ikon
Off

Törzs

Főleg baktérium vagy élesztőgomba, esetleg mindkettő egyszerre okozza. Bár ezek a kórokozók megtalálhatók a bőrön vagy a nyálkahártyán, panaszt akkor okoznak, amikor elszaporodnak vagy a nyílt sebbe kerülnek. A száj nedves környezete elősegíti a szájzug berepedését.

Ki a hibás?

A szájzug gyulladásának oka a B-vitamin-hiány, az ásványi anyagok közül pedig a vas és a cink hiánya. Kiválthatja az is, ha az ajak környékén száraz vagy ekcémás a bőr. Néha az antibiotikumos kezelés után alakul ki. Gyerekeknél akkor fordul elő, ha túlságosan sok nyál képződik, ha az ajkukat nyalogatják vagy harapdálják.
A száj és az ajak nyálkahártyájának határán keletkezett piros és fájdalmas foltokra az jellemző, hogy középen repedés van, ami viszkethet. Sárgásbarna seb fedheti, ami váladékozhat, sőt vérezhet is. Akinek berepedt a szájzuga, nem tud kellőképpen inni, enni, nevetni. Ezzel világosan jelzi a test, hogy legyengült és valamit közölni akar. A reped szájzug gyakran jelenik meg az őszi és téli időjárás-változáskor. Gyakrabban van azoknak, akik bélbetegségben vagy cukorbetegségben szenvednek.

Elsősegély

A gyógyulás reményét a gombaellenes és antibakteriális kenőcsök jelentik. Alkalmazásuk előtt a sebet fertőtlenítsük, például bórvízzel. A házi receptek közül hasznos lehet a propolisz tinktúra, a gyógyulást meggyorsítja a teafaolaj és az aloe vera. Felesleges fájdalmat okozunk magunknak, ha a sebet friss fokhagymával dörzsöljük be. Ne feledkezzen meg pótolni a B-vitaminokat, a vasat és a cinket. Legjobb, ha étel formájában fogyasztja, de kipróbálhatja a táplálékkiegészítőket is. A leggazdagabb B-vitamin-forrás a teljes kiőrlésű élelmiszer, a csíra, a korpa, a dió, a hüvelyesek, a tejtermékek, a leveles zöldségek, az avokádó, a banán, a tojássárgája, a belsőségek és a tengeri halak. Ha a panasz nem múlik el, hanem romlik a beteg állapota, esetleg rendszeresen bereped az ajak, itt az ideje felkeresni az orvost.

A berepedt szájat ne vakarja, ne nyalogassa, mert elfertőződhet.

Cím
Egészséges tanács

 Anna Balášková, Zdravie

Bevezető

Legalább egyszer az életében mindenki megtapasztalta, milyen kellemetlen, amikor az egyik vagy mindkét szájzug begyullad. A gyerekeket gyakrabban sújtja ez a kellemetlenség.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment