Search by category:
Egyéb kategória

Gyilkos kombináció a tüdőgyulladás és a Covid-19

Gyilkos kombináció a tüdőgyulladás és a Covid-19
Hegedűs Norbert
2021. 11. 15., h – 11:24

2021. november 15., hétfő – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

A szakemberek figyelmeztetnek: ősszel az influenzán vagy a Covid-19 okozta tüdőgyulladáson kívül számítani kell arra, hogy megnő a pneumokokkusz okozta fertőzés veszélye, ami – főleg az idősek körében – akár halálos is lehet. A pneumokokkusz baktérium agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, továbbá középfülgyulladást és arcüreggyulladást okozhat.

A koronavírus-járvány nem ok más védőoltás elhalasztására

A pneumokokkusz okozta tüdőgyulladás világméretű probléma, a leggyakoribb halálokok egyike. Az elmúlt 20 év alatt a betegek körülbelül 8 százaléka vesztette életét, s a betegség egyre súlyosabb méreteket ölt.

Szlovákiában a tüdőgyulladás a kórházi kezelés 11. leggyakoribb oka, s a veszély a korral és néhány betegséggel – krónikus légúti betegség, vele született immunzavar, krónikus máj- és vesebetegség, reuma, leukémia, Hodgkinszindróma, alkoholizmus – jelentősen megnő. Minél több a társult betegség, annál nagyobb a kockázata annak, hogy az ember pneumokokkusz okozta tüdőgyulladást kap.

Az aktuális járványügyi helyzetben nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre. „Jelentős kockázati tényező a halandóság mértékét és a kórházi kezelést illetően a párhuzamosan fennálló vagy az azt követő fertőzés. Ilyenkor a halálozás esélye 63,2 százalék. Ha valaki a Covid-19 fertőzés utáni 27. napon pneumokokkusz-fertőzést kap, 47,6 százalék az esélye annak, hogy az illető meghal. A Covid-19 járvány nem ok arra, hogy elhalasszuk az influenza vagy a pneumokokkusz elleni védőoltást, ellenkezőleg” – mondta dr. Štefan Laššán tüdőgyógyász. A tapasztalatok azt mutatják, a pneumokokkusz ellen beoltottak jobban védettek a Covid-19 súlyos lefolyásától is.

Főleg a szeniorok és a krónikus betegek esetében a pneumokokkusz okozta betegségek kezelése bonyolult, és gyakran nem elég hatásos. Néhány hónapig is eltarthat, míg a test teljesen felépül. Világszerte egyre ellenállóbbak a pneumokokkuszok a gyógyszerekkel szemben. Ráadásul azoknál az időseknél, akiknek a múltban tüdőgyulladásuk volt, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Aktív védelem

Tekintettel az invazív légúti betegségek esetleges súlyos lefolyására, szakmai körökben az a nézet uralkodik, hogy jobb védekezni a betegség ellen, mint kezelni. Ez a betegség cseppfertőzéssel terjed. A Közegészségügyi Hivatal figyelmeztet, hogy odahaza naponta többször szellőztessünk, hogy a levegő kicserélődjön. Zárt helyiségben viseljünk maszkot, tartsunk megfelelő távolságot és alaposan fertőtlenítsük a kezünket. Jó lenne, ha kerülnénk a nagy tömeget: a mozit, színházat, bevásárlóközpontot és társadalmi rendezvényt.

„Az idősebbeknél a fertőzés gyorsabb és súlyosabb lefolyású. A köhögés, hőemelkedés, ízületi és izomfájdalom gyakran összetéveszthető más betegségekkel, s gyakran semmilyen tünet nem utal a betegségre, a szenior »csak« zavart és fáradt. A diagnózis felállítása sokkal nehezebb, a kezelés pedig bonyolultabb” – mondja dr. Michaela Gašpar-Macháčová, az Általános Orvosok Társaságának alelnöke.

Bár 2017 óta a szeniorok és a krónikus betegek számára ingyenes a fertőző légúti betegségek elleni védőoltás, az átoltottság még mindig nagyon alacsony. A szociális otthonokban, ahol pedig kötelező az oltás, csak 11,5 százalék az átoltottság.

Hármas oltás

Ideális védelmet nyújt a légúti fertőzések ellen a hármas oltás, vagyis a Covid-19, az influenza és a pneumokokkuszok elleni vakcina, mégpedig a következő szabály szerint:

• Az 50 év felettiek egyszerre kaphatják meg az influenza és a pneumokokkusz elleni oltást, de nem ugyanabba a felkarba. A Covid-19 elleni vakcinát 14 nappal ezután veheti fel a páciens, hogy jobban meg lehessen különböztetni az esetleges mellékhatásokat.

• Ha a beoltott személy súlyos lefolyású koronavírus-fertőzésben, influenzában vagy pneumokokkuszfertőzésben szenved, a Covid-19 elleni vakcinát az influenza elleni vakcinával együtt kaphatja meg, vagy a Covid-19 elleni vakcinát a pneumokokkusz elleni vakcinával együtt, egyiket az egyik, másikat a másik felkarba. A 2021/2022-es szezonban a pneumokokkusz ellen két vakcina van forgalomban: a konjugált, amely a pneumokokkuszok 13 törzse ellen véd, és a poliszacharid, amely a pneumokokkusz okozta fertőzés 23 típusa ellen nyújt védelmet. Az 59 éven felettieknek és a veszélyeztetetteknek mindhárom egészségbiztosító fizeti a vakcinát. A védőoltást csak tünetmentes, egészséges emberek kaphatják meg, akik nem voltak kapcsolatban pozitívan tesztelt koronavírus-fertőzöttel. Az influenza, a koronavírus és pneumokokkusz elleni oltás a terhes nőknek is ajánlott, akiknél mindhárom betegség súlyosabb lefolyása várható.

Bevezető

Az alsó légúti fertőzés – a Covid-19-en kívül – a negyedik leggyakoribb halál a 65 éven felüliek körében. Szlovákiában évente 2600 ember hal meg ebben a betegségben. A tüdőgyulladás okozta halált a pneumokokkuszok elleni védőoltással lehet elkerülni.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment