Search by category:
Egyéb kategória

Három város, három szén-monoxid mérgezés

Három város, három szén-monoxid mérgezés
Sudár Éva
2021. 11. 15., h – 15:06

2021. november 15., hétfő – 15:12
Friss ikon
Off

Törzs

Pénteken este Sopronba a Szent Mihály utcába riasztották a mentőket, ahol rosszul lett egy ember. Az ingatlanba érkező mentősök szén-monoxid-érzékelője jelezte elsőként a mérgező gázt, ők kérték a tűzoltók riasztását. A szellőztetés után a tűzoltók rekonstruálták a korábbi állapotot és a műszerük, valamint a gázszolgáltató mérései is igazolták a szén-monoxid jelenlétét. A szolgáltató szakembere lezárta a gázkazánt. Az ingatlanban nem volt szén-monoxid-érzékelő. A lakót végül nem vitték kórházba, mert szerencsére időközben jobban lett. 

Szombaton éjjel Csornán szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő a Wesselényi utca egyik házában, ahol cserépkályhával fűtöttek. Itt a gondot valószínűleg a cserépkályha nem megfelelő használata okozta. 

Vasárnap reggel Győrbe a Nemesszék utca egyik házába vonulhattak a hivatásos tűzoltók, itt  megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. A konyhában egy gáztűzhely működött, annak közelében mért a gázszolgáltató szakembere megemelkedett gázkoncentrációt, ezért lezárta a készüléket. 

Mint a fenti esetekből is látható, többféle módon is kerülhet mérgező szén-monoxid a lakótérbe.  

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra figyelmeztet: a szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők, gázkészülékek rendszeres – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése. Érdemes szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt. Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot. 

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

 

Bevezető

Múlt pénteken Sopronban, szombat éjjel Csornán, vasárnap reggel pedig Győrben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid mérgezés miatt. Három különböző eset, mely bizonyítja, hogy többféle módon is kerülhet mérgező szén-monoxid a lakótérbe. Szerencsére egyik helyen sem történt tragédia. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment