Search by category:
Egyéb kategória

Nagy az érdeklődés a lelki segélyvonal iránt a tanárok körében

Nagy az érdeklődés a lelki segélyvonal iránt a tanárok körében
Bugár Anna
2021. 11. 15., h – 19:29

2021. november 17., szerda – 12:09
Friss ikon
Off

Törzs

Soňa Propocká, az Egyházi Alapiskola Narnia igazgatónője hangsúlyozta, a távoktatással kapcsolatban elsősorban a gyermekek lelki egészségének kérdése merült fel az elmúlt időszakban, a tanárok jóllétének sokkal kevesebb figyelmet szenteltek. „A távoktatás során a pedagógusok az egyetlen kapoccsá váltak a külvilággal, s gyakran a pszichológusok feladatait is teljesítették a diákjaik részére. Ma igyekeznek teljes mértékben kihasználni a tanteremben töltött időt a gyerekekkel, ugyanakkor készen állnak egyik napról a másikra átváltani az online oktatásra. Mindezt amellett, hogy a járvány személyes életükre gyakorolt hatásával is megbirkóznak” – tette hozzá. Úgy véli, a segélyvonalnak köszönhetően tér nyílik a tanárok előtt, hogy nyíltan beszélhessenek a lelki egészség kérdéséről, s ezáltal tudatosítsák: rendben van, ha nem érzik jól magukat.

van Pavlov, a központ igazgatója elmondta, további intézkedéseket is terveznek, a szakmai továbbképzés mellett ugyanis nagy szükségük van a pszichológiai tanácsadásra. November 22-én kerül sor az online konferenciasorozat első felvonására, amely „A tanárok lelki immunitása” címet viseli. Pavlov fontosnak tartja az adatgyűjtés megkezdését, mely alapján kidolgozzák a következő lépéseket. Az uniós helyreállítási alap forrásaiból az év elejétől a kihelyezett megyei központokban biztosítják a pszichológus jelenlétét, aki az egyéni tanácsadás mellett az iskoláknak is segítséget nyújt. A tanároktól érkező panaszok nagy része három fő problémából ered – a digitális világban való érvényesülés akut szüksége, a tananyag didaktikai feldolgozása és a megfelelő kommunikáció a diákokkal, szülőkkel és a tantestületen belül egyaránt.

Marek Madro, az IPčko vezetője megerősítette, a tanárok a járvány idején úgy érzik, hatalmas nyomás nehezedik rájuk, ezt igazolja az is, hogy a válságvonal elindításakor rengeteg tanár kereste fel a szakértőket. A platform e-mailben és telefonon is elérhető délután 3 órától este 6-ig. Szeptembertől, a projekt kezdete óta 300 tanár vette igénybe a szolgáltatást, Madro állítása szerint egy beszélgetés átlagban 60 percig tartott, de a megkeresések 65%-a e-mailben zajlott. „Minden szám mögött nagy adag bátorság van: az, aki betelefonál, vagy ír, meg akarja oldani a helyzetet és segítséget, támaszt keres” – folytatta. 

Jelenleg 5 tanácsadó áll a tanárok rendelkezésére, akik 370 órás képzésben részesültek, és iskolai pszichológusként vagy speciális pedagógusként tevékenykednek. A közreműködés kezdeti szakaszát pozitívan értékelte:

Végre egy szolgáltatás, amelyről a tanárok azt gondolják, igazán róluk szól, és értük van.

A beszélgetések során a legsúlyosabb témák is megjelennek – többen kételkednek benne, van-e értelme az egésznek. Hatalmas belső nyomást tapasztalnak, és gyakran úgy érzik, a társadalom nem becsüli meg őket. Sokan leterheltek, a depresszió tüneteit észlelik, valamint a koronavírus és a hozzátartozók elveszítése is visszatérő téma. „Az elmúlt napokban felerősödtek az iskolák bezárásával kapcsolatos félelmek” – hangsúlyozta Madro.

Bevezető
Pozsony |

A tanév kezdete óta 300 tanár kereste fel az ingyenes lelki segélyvonalat, melyet a Módszertani és Pedagógiai Központ (MPC) az IPčko polgári társulással együttműködve hozott létre szeptemberben. A szakértők szerint ez a kezdeményezés is mutatja, a koronavírus-járvány hatalmas kihívás elé állította a pedagógusokat.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment