Search by category:
Egyéb kategória

Minden, ami természet: tájközpont épül Szigetközben

Minden, ami természet: tájközpont épül Szigetközben
Sudár Éva
2021. 11. 18., cs – 11:12

2021. november 18., csütörtök – 11:15
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákiai Dunamenti Tájvédelmi Terület és a Szigetközi Natúrpark természeti örökségének közös fejlesztését egy Interreges, határokon átnyúló együttműködési program finanszírozza.

A projektben, mely közel 2 millió eurós, részt vesz a Pisztráng Kör Egyesület, a Szigetköz Natúrpark Egyesület, Kimle önkormányzata, valamint egy szlovákiai vízi turisztikai vállalkozás.

A Pisztráng Kör egy környezetbarát működtetésű tájközponttal bővül, melyben sokoldalú környezeti nevelési ismeretátadás és szemléletformálás történhet. Az erre eső projektköltség 630 ezer 500 euró, ebből a támogatás 535 ezer 925 euró.

Már megkezdődtek a kivitelezési munkák, daru dolgozik, áll a falak egy része a dunaszigeti ökoparkban. Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület vezetője a Győri Új Szónak elmondta: egy két szintes, 450 négyzetméteres tájközpont épül, „ez a mi léptékünkben egy hatalmas beruházás. Pozsony megye keresett meg bennünket ezzel a lehetőséggel, s bár korábban több pályázaton sem sikerült e fejlesztésre forrást nyernünk, most támogatást kaptunk.”

S hogy mi lesz a tájközpontban? „Az első szinten interaktív kiállítások: élőhely akvaterrárium, akvapónia (ehető halak nevelése), erdőrészletek. Az emeleten műhelyek, ökoháztartáshoz kapcsolódó programok, szappankészítés, bio nyersanyag feldolgozás. Kialakítunk egy mini asztalosműhelyt is, ahol madárodút vagy rovarhotelt is lehet barkácsolni. A felső szint egy multifunkcionális hely lesz, ahol öko társasjátékot is játszhatnak a hozzánk érkezők: a nagy asztal mellett ezáltal megismerhetik például a vizák vándorlását, izgalmas kalandokban vehetnek részt. Az időszaki kiállítótérben és a kis moziban akár 60-an is elférnek majd. A négy évszakos, egész éven működő tájközpont karácsonyra tető alatt lesz, jövő ősszel tartjuk a megnyitóját, 2022 októberében pedig már komoly terveink vannak a hozzánk érkező diákcsoportoknak, turistáknak.”

Bevezető
Dunasziget |

Mintegy 227 millió forintból egy 450 négyzetméteres tájközpont épül Dunaszigeten az ökoparkban. Élőhely akvaterrárium, akvapónia, erdőrészletek, ökoháztartáshoz kapcsolódó programok, szappankészítés, bio nyersanyag feldolgozás, öko társasjáték és időszaki kiállítótér is helyet kapnak itt. Karácsonyra tető alatt lesz, jövő ősszel nyit.

Címkék

Település / hely
Dunasziget

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment