Search by category:
Egyéb kategória

Életeket ment, hogy áldoznak a szűrésre

Életeket ment, hogy áldoznak a szűrésre
Sudár Éva
2021. 11. 19., p – 10:06

2021. november 19., péntek – 10:10
Friss ikon
Off

Törzs

Vérvétel, komplex laborvizsgálat, hasi ultrahangot, légzésfunkciós, EKG-, férfiaknak PSA- (prosztata-) vizsgálat: többek közt ezekre lehetett jelentkezni Dunaszegen idén is, immár ötödször. Korábban alacsony dózisú mellkas-CT-vizsgálatot is végeztek, idén azonban új szűrőbusz jött, így erre most nem volt lehetőség. Az önkormányzat minden évben 4 millió forintot tesz félre, hogy száz 45 és 70 év közötti helyi komplex egészségügyi vizsgálatát elvégeztesse, egyeztetve a háziorvossal.

A legutóbbi szűrésre néhány hete került sor. Babos Attila polgármester szerint idén sok házaspár jelentkezett, összesen 150 dunaszegi a meghirdetett száz helyre. Így azt kérték, hogy a házaspároknak csak egy tagja jöjjön most, a másik pedig majd jövőre.

„Hogy miért volt ennyi jelentkező?! Azt gyanítom azért, mert elterjedt a hír, hogy minden évben kiszűr egy-két tünetmentes helyit a vizsgálat, akinél gyors beavatkozás szükséges. Egyénileg mindenki megkapja a vizsgálatok eredményét, s ha javasolt, a szükséges további teendőket. Összefoglalva pedig a háziorvos is kézhez veheti az idei eredményeket, s láthatja évről-évre miként változik az itt élők egészségügyi állapota. Sokan például enyhébb cukorbetegséggel küzdenek, amit érdemes komolyan venni, s tüzetesebben kivizsgáltatni” – mondta a polgármester.

Hozzátette, ketten-hárman a hivatalba is bejöttek megköszönni, hogy megmentette az életüket a szűrés, ugyanis az ultrahang daganatot mutatott ki, amit remélhetőleg időben sikerült észrevenni és kezelni. Akadt olyan is, akinél valószínűleg infarktust sikerült megelőzni.

Ha minden évben egy-két életet sikerül így megmenteni, biztosan érdemes takarékoskodni rá: úgy tervezzük, jövőre is folytatjuk az egészségügyi vizsgálatokat.”

Bevezető
Dunaszeg |

Már ötszáz, 45 és 70 év közötti dunaszegit szűrt le az elmúlt öt évben az az egészségügyi busz, amelyet az önkormányzat rendel meg minden ősszel, s fizeti a komplett vizsgálatok árát. Néhány hete a száz helyi jelentkező szűrése négymillió forintba került. Minden évben dunaszegi életeket ment az idejében felfedezett betegség.

Település / hely
Dunaszeg

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment