Search by category:
Egyéb kategória

Mi tetszik Győrben és mi nem?

Mi tetszik Győrben és mi nem?
Somodi Géza
2021. 11. 19., p – 23:41

2021. november 20., szombat – 08:17
Friss ikon
Off

Törzs

Sziasztok! Érdekelne a véleményetek, mi az, amit szerettek Győrben és mi az, amit nem. A személyes véleményetekre vagyok kíváncsi a városotokkal kapcsolatban. Szeretném tisztázni, hogy semmi köze a politikához a kérdésnek. Egy gazdasági csoportot érdekel, hogy az egyetlen megyeszékhely, amelynek lakossága növekszik, miben jobb, mint a többi, a lakók szerint! Ennyi, tehát semmi politika! – így szólította meg a győri internetezőket egy úr a Facebookon. A felkérésére számos hozzászólás érkezett, valóban tartalmas véleményekkel. Olyan kommentelő egyáltalán nem volt, aki ne szeretné a város. A mondatokból az derül ki, hogy büszkék lakóhelyükre a Győrben élők, alapvetően jól érzik magukat a városban. Egyebek között ilyeneket írnak: 

– Szeretek itt lakni, jó az infrastruktúra, az is jó, hogy közel van minden. Igaz, azért nem árt egy autó. Szeretek a belvárosban nyári estéken sétálgatni mert rettenetesen hangulatos.  
– A belváros és a folyópart gyönyörű, rendezett, tiszta, tele van élettel, nagyon jól lehet biciklizni szinte az egész városban, sok a vízpart és a zöld. 
– Szeretem, hogy szinte minden karnyújtásnyira van. Bármit szeretne az ember, könnyen/gyorsan megvalósítható (árubeszerzés, tanulmányok, tanfolyamok, étkezés stb.).  
– Jó a kórház, sok jó orvosunk van. Szuper iskolák, óvodák és bölcsődék vannak. 
– A virágosítás nagyon szép! 
– Lendületes, szép, tiszta, nagyon jó a város elrendezése, mert szinte minden út a centrumhoz vezet.  
– Nekem is szülővárosom. A felsőfokú tanulmányom utolsó éveiben minden hétvégén robogtam haza. Budapesthez képest sokkal tisztább a levegő, csendes, nyugodt, tele jó programokkal, kulturális és sport lehetőségekkel. A belvárosa gyönyörű. Ennek a városnak van 750 év történelme. A kedvező földrajzi fekvése miatt van jövője is.  
– Szeretem, hogy minden megvan, amire az embernek szüksége van, Csak IKEA nincs, na azt nem szeretem. 

Leírás

Fotó: Facebook/Dr. Dézsi Csaba András

Az utolsó hozzászólásban némi irónia is lapul, ezt jelezte a kommentelő egy emojival is. Akadt azért jó pár terület, ahol javítani kellene. Például ezek: 
– A vidéki pályaudvarra fenti wc kellene.  
– Elvihetnék már azt a csúnya, belapult tetejű, rozsdaette vagont a kisállomás területéről (kettő is van, a szerk.). A mellette levő, nagyforgalmú útról, mindenki látja, a külföldiek is! 
– Ami nem tetszik: a Baross úton lehetne egy igazi győri étterem, mint régen a Mathias vagy a Patio. Lehetne élő zenés hely az egész városban több, nem csak rádiószóra masszívan inni látni a fiatalságot. A középkorosztálynak is lehetne normális szórakozóhely.  
– Kevés a szemeteskuka és a nyilvános wc. 
– A belváros gyönyörű, de sajnos divat lett a modernizálás. Sok régi házat lebontottak, és emeletes házat építettek a helyére, meg sem próbálták megmenteni a régit. A lakótelepek élhetőek, amin belül a szolgáltatások mind megtalálhatóak, a távolságok gyalog sem problémásak (persze nem a vonzáskörzeti) mert sugarasan épült a város. 

A vasúti pályaudvart többen említették a javítandó kategóriában: 
– A vasútállomásra nagyon ráférne a felújítás. Nincs lift! Kofferrel egy katasztrófa, és babakocsival is. A mozgáskorlátozottaknak sem megoldott. 
– A mozgáskorlátozottnak is egy rémálom az állomáson közlekedni, és az egész alapos felújításra szorul. Nemzetközi vonalon szégyen ilyen körülményeket látni.  
– Kerekesszékkel, túra felszereléssel felpakolt biciklivel csak szabálytalanul a vágányokon át lehet közlekedni. Én is ezt teszem, mikor hosszú biciklitúrára megyek.  
– A lift lenne a legsürgősebb. Aztán a rendbetétele.  
– A vasútállomás a belvárosban található, ami jó, de sajnos a városrészek közlekedését is érinti. És sajnos baromi drága. 

A közlekedést mások is említették:  
– A tömegközlekedés hagy maga után némi kívánni valót, főleg hétvégén és este. Elmegy egyszerre 5 busz, aztán 1 óráig semmi… 
– A közlekedés bizonyos napszakokban katasztrofális. 
– Az utakkal néhol komoly gondok vannak! Meg az emberek szemetelésével. Komolyan büntetnék! 
– A másik, a kerékpárutak gyakoribb tisztítása. A Tihanyin vagy Mészáros Lőrinc utcán több hétig megmarad az üvegtörmelék, szemét. Ez igaz a járdákra is.  
– Nem szeretem még a lámpás körforgalmakat. 

Leírás

Fotó: Laczó Balázs

Volt viszont több nagyon lényeges és elgondolkodtató felvetés is, amelyek nagyjából egy irányba mutatnak: 
– Ami nem tetszik, az pont a népesség növekedése. Az infrastruktúra, az utak áteresztő képessége stb. kisebb népességre lettek tervezve. A közlekedés a sok idetelepült miatt kaotikussá vált az utóbbi néhány évben. 
– Itt neveltem fel a gyerekeimet, kertes, szép „faluban” lakunk. A vizek, a barokk belváros. Élhető. Bár az utóbbi évek belső migrációs emberei végtelenül kulturálatlanok (tisztelet a kivételnek). A kulturális különbségek óriásiak! 

Ez utóbbi megjegyzésről mindnyájan tudjuk, miről van szó. De hogy nem szabad általánosítani, azt éppen egy másik hozzászólás támasztja alá: 
– Gyönyörű város, tele lehetőséggel munka és kikapcsolódás szempontjából is! Nagyon sok a látnivaló, a kulturális programok. Az emberek is rendkívül kiegyensúlyozottak, kedvesek, barátságosak! Szabolcsi vagyok, 2 éve élek itt és imádom! 

Az egyik hozzászóló egymaga összefoglalta a többiek véleményét:  
– Szuper város! Sok programmal, virágos parkokkal, közterületekkel. Ahhoz képest, hogy 20 százalékkal növekedett az autók száma az elmúlt 4 évben, még mindig jól lehet közlekedni. Rengeteg történelmi emlékünket felújítottak, és jók a munkalehetőségek. Sok a friss betelepült, akik még gyengébb identitással kritikusabb hangvételűek, és nem ismerik azokat az erőfeszítéseket, amiket a tőzsgyökeres Győriek tettek városunk szépítésére. A vasútállomás sajnos nem városi kompetencia, az ugyanis a MÁV tulajdona. A covid jelentős forrásokat vont el a várostól, ennek ellenére szépen fejlődünk. 

S még egy sommás komment:  
– Anyai ágon – félig – Győri vagyok, de életvitelszerűen csak másfél éve élek itt. Nem tudok betelni a város csodáival… De a politika igyekszik mindezt megölni, és ez nagyon rosszat tesz a város(om)nak! 

Hogy pontosan mire, kire gondol az illető, nem derül ki. Ha a vétkest keressük, a hazai politika sajátosságait ismerve nem kockázatos a megállapítás: nyilván minden fél meggyőződése, hogy a másikról van szó… 

A témát folytatjuk. 

Bevezető
Győr |

A győriek szeretik városukat. Ez derül ki egy reprezentatívnak nem mondható véleménycsokorból, amit a Facebookon találtunk. A “nem tetszik” kategóriában a vasúti pályaudvar és a közlekedés szerepel az első helyeken.  

Település / hely
Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Somodi Géza

Read More

Post Comment