Search by category:
Egyéb kategória

Kikeltek az üzletláncok az új intézkedések ellen!

Kikeltek az üzletláncok az új intézkedések ellen!
Balaskó Réka
2021. 11. 20., szo – 11:19

2021. november 20., szombat – 15:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az oltatlanoknak ideiglenes lockdown-nal kell számolniuk, ennek értelmében csak az élelmiszerüzletekbe, drogériákba és gyógyszertárakba mehetnek. Csakhogy sok ilyen üzlet a bevásárlóközpontokban található – erre a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) figyelmeztetett. „A közzétett rendelet jelenlegi értelmében a gyógyszertárak jelentős része zárva marad a szlovák lakosság többségének, beleértve azokat is, amelyek egyébként hétvégén is nyitva tartanak” – mondta Martin Krajčovič, a SAMO elnöke.

Problémásnak tartják azt a szabályozást is, amely szerint az egy vásárlóra jutó négyzetméterek számát 15 négyzetméterről 25 négyzetméterre kell növelni. „Nincs tudomásunk arról, hogy más országban ilyen szigorú szabályok vonatkoznának az alapvető árucikkeket árusító üzletekre. Sehol sem bizonyított, hogy a vírus terjedése az üzletekben történik; éppen ellenkezőleg, az üzleteken belüli szigorú fegyelem miatt, különösen az alapvető árucikkek esetében, ezek a létesítmények a legbiztonságosabbak közé tartoznak világszerte” – hangsúlyozta Krajčovič.

Heger: lockdown jön az oltatlanok számára

Eduard Heger kormányfő (OĽaNO) elmondta, hogy a Covid-automatát időszakosan módosították, azért, hogy stabilizálják a kórházakban kialakult válságos állapotot.

Az üzletláncok attól is tartanak, hogy a maszkellenesek újabb támadásokra készülnek áruházaikban. Továbbá szerintük az egy vásárlóra jutó négyzetméterek növelése előidézheti, hogy sorok alakulnak ki az üzletek előtt, ami frusztrációhoz és újabb tiltakozásokhoz vezethet.

„Ezen okok miatt a SAMO határozottan sürgeti, hogy a rendelet jelenlegi szövegét sürgősen módosítsák, hogy a lényeges létesítmények látogatása esetén a nem OP-rendszerbe esők számára is lehetővé tegyék a hozzáférést az áruházakhoz” – mondta a szövetség elnöke, majd hozzátette, hogy vásárlónként 15 négyzetméterre módosítaná a szabályt az alapvető árucikkeket értékesítő üzletekben.

Kérdések és válaszok a hétfőtől érvényes óvintézkedésekről

Pozsony |

Az utóbbi két hétben számos új járványügyi intézkedésről lehetett olvasni sajtóban, de a kormány végül nem fogadta el mindegyiket módosítást, amelyről előzetesen szó esett.

Az alkalmazottak tesztelésével is akadályokba ütköztek, mivel szerintük nincs elegendő teszt, és ha lenne is, akkor sem tudnák azokat november 22-ig bebiztosítani. Valamint fennáll a veszélye annak, hogy a dolgozók ellenőrzésekor rájönnek, nincs elég munkavállalójuk az üzletek megnyitásához, így hétfőtől sokan bezárhatnak – írja a Plus 1 deň.

A SAMO ezért nyomatékosan kéri a kormányt, valamint az illetékes állami intézményeket, hogy az új szabályok hatékonyságának meghatározásakor vegyék figyelembe ezeket az érveket.

(br, pluska)

Bevezető

Az oltatlanokat is be akarják engedi a bevásárlóközpontokba.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment