Search by category:
Egyéb kategória

Ma kiderül, milyen újabb járványügyi szigorításokat fogad el a kormánykoalíció

Ma kiderül, milyen újabb járványügyi szigorításokat fogad el a kormánykoalíció
Nagy Roland
2021. 11. 23., k – 16:58

2021. november 24., szerda – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Mindössze két nap telt el azóta, hogy életbe lépett a Covid-automata újabb változata, a kormány máris újabb szigorítások elfogadásáról tárgyal. Ahogy arról az Új Szó is beszámolt, Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter és Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke is elképzelhetőnek tartja az úgynevezett szigorított lockdownt. Hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem világos.

Kompromisszum?

Lengvarský a járványügyi szakértői konzílium javaslatát szorgalmazza. Ez háromhetes lezárást jelentene mindenkinek, védettségtől függetlenül. Kollár szintén az általános lockdownt tartja elfogadhatónak, amely nem tesz különbséget az oltottak és az oltatlanok között. A házelnök attól sem riadna vissza, hogy szabályozza a járások közti utazást. Ehhez ki kellene hirdetni a veszélyhelyzetet, hiszen csak így lehet korlátozni az emberek szabad mozgását. A kijárási tilalom bevezetéséről már hetek óta zajlik a vita, de a koalíció mindeddig nem volt hajlandó meghozni ezt a döntést.

Az SaS parlamenti képviselője, Janka Bittó Cigániková azonban úgy véli, nem kellene korlátozni az oltottakat, hiszen ezzel csak csökkenne a szlovák társadalom egyébként is alacsony oltási hajlandósága. A döntés végső soron Richard Sulík pártelnök kezében van, aki nyilvánosan egyelőre nem kommentálta a fejleményeket.

Hétfő este a koalíciós tanács is összeült, hogy egyezségre jussanak a nézetkülönbségekről. Kedden azonban még azzal kapcsolatban is ellentétes információk jelentek meg, hogy egyáltalán kompromisszumra jutottak-e, vagy sem. Anna Zemánová, az SaS parlamenti frakcióvezetője kedden azt mondta, még mindig tárgyalnak a koalícióban a végkifejletről. Ezzel szemben Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője úgy fogalmazott, a konkrét intézkedésekről egyhangú megállapodás született. Hasonlóan nyilatkozott Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője is, aki hozzátette, hogy a változásokról közösen tájékoztatnak majd a szerdai kormányülés után, addig azonban nem árulnak el semmilyen részletet. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a Rádio Expres déli vitaműsorában megerősítette, hogy kompromisszumos megoldás született, de részleteket ő sem közölt.

Már szigorúbban ellenőriznek a rendőrök

Pozsony |

Hétfőtől életbe lépett a szigorított Covid-automata, a rendőrség pedig minden tőle telhetőt megtesz, hogy a lakosság betartsa a járványügyi óvintézkedéseket – tájékoztatta lapunkat Denisa Bárdyová, a testület szóvivője.

Lehetséges forgatókönyv

A nagy titkolózás ellenére a Denník N állítólag hozzájutott a koalíciós tanácson elhangzott információkhoz. A napilap szerint a háromhetes lockdown helyett mindössze két hétig tartanak majd a lezárások, és igenis különbséget tesznek az oltottak és az oltatlanok között. Azok, akik nem számítanak teljesen védettnek, csak az élelmiszerboltokba, drogériákba, gyógyszertárakba és az újságárusokhoz mehetnek, viszont a védett személyek látogathatnak egyéb, létfontosságú árucikkeket kínáló boltokat is. Ezek listája egyébként viszonylag hosszú (az összes információ elérhető az uvzsr.sk honlapon), de közéjük tartoznak például a ruha- és cipőboltok, illetve a kertészeti üzletek is. Az éttermeket, a hoteleket, a panziókat és az edzőtermeket továbbra sem nyithatnák ki. A Denník N arról nem tudott bővebb információkat közölni, hogy az ételt és italt kínáló szolgáltatások elvitelre működhetnek-e.

Emellett állítólag visszatér az esti kijárási tilalom is, a munkahelyeken pedig szigorúan fogják ellenőrizni az OTP-rezsim betartását. A napilap információi alapján az iskolákat továbbra sem zárnák be, viszont a diákokat tesztelni kellene.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek nem hivatalosan megerősített információk, biztosat csak a szerdai kormányülés után lehet tudni.

„Elveszítjük a harcot”

Zuzana Čaputová és Vladimír Lengvarský kedden délelőtt a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) főrévi (Ružinov) kihelyezett intézményét látogatta meg. A köztársasági elnök megtekintette az intenzív osztályon uralkodó állapotokat.

Leírás

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden a Pozsonyi Egyetemi Kórház intenzív osztályán járt, ahol koronavírussal fertőzött betegeket is kezelnek. Az államfő a látogatás után a szigorított lockdown bevezetését sürgette.

Ezt követően sajtótájékoztatót tartott, ahol láthatóan feldúlt állapotban volt. Kijelentette, itt az ideje véget vetni a vírussal kapcsolatos butaságok terjesztésének.

„Elveszítjük a harcot a vírussal szemben. Az újonnan azonosított fertőzöttek arányát tekintve mi állunk a legrosszabbul a világon. Nem tudom, mit kell még látnunk és hallanunk ahhoz, hogy változtassunk a hozzáállásunkon”

– jelentette ki. Megjegyezte, ideje hallgatni a járványügyi szakértőkre, akik a lockdown bevezetését javasolják.

„Igen, ez egy népszerűtlen javaslat, amely ugyanakkor elengedhetetlen. És igen, sajnos mindenkit érintenie kell, oltottakat és oltatlanokat egyaránt. Egyszerűen olyan rosszul állunk, hogy a lezárásoknak mindenkire vonatkozniuk kell”

– mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy ez valóban igazságtalan azokkal szemben, akik felelősségteljesen viselkedtek és beoltatták magukat, de a kórházak olyan súlyos helyzetben vannak, hogy nincs más megoldás.

„Azok a képek, amelyeket az imént a főrévi kórházban láttam, tragikusak, szörnyűek”

– zárta az államfő.

Vladimír Lengvarský megköszönte Čaputová érdeklődését, valamint az egészségügyi dolgozók munkáját. Az újságírók kérdésére azonban már egyikük sem válaszolt, gyorsan elhagyták a helyszínt.

Kritikus határ

A Covid-automata legújabb változatában szó esik az úgynevezett humanitárius katasztrófáról. A szakértők szerint ez akkor következik be, amikor a hazai egészségügy már képtelen ellátni minden beteget, ezért a szomszédos országok segítségére szorulunk. Ezt a határt állítólag akkor értheti el Szlovákia, ha a kezelésre szoruló fertőzöttek száma meghaladja a 3200-at. Ehhez már nagyon közel vagyunk, hiszen kedden újabb 161 kórházba kerülő betegről számolt be az egészségügyi minisztérium. Ezzel a számuk elérte a 3182-t, vagyis már csak 18 betegre vagyunk az említett határtól. Minden bizonnyal ma délelőtt át is lépjük a 3200-at.

Leírás

A kórházakban szinte teljesen megteltek a lélegeztetőgépek. A probléma nem azzal van, hogy a szlovák kormány nem szerzett be elég berendezést, hanem azzal, hogy nincs elég specialista, aki tudja kezeleni ezeket az eszközöket. Az irányításuk elsajátítása ráadásul nem napok, vagy hetek kérdése.

Emellett 300 személy fekszik intenzív osztályon, és 258-an szorulnak lélegeztetőgépre. A keleti országrészekben található kórházak már arra figyelmeztetnek, hogy nincsenek szabad lélegeztetőgépek, így csaknem már az orvosoknak kell eldöntenie, hogy ki élheti túl a fertőzést. A probléma alapvetően nem a berendezés hiányával van, hanem azzal, hogy hiányzik az egészségügyi személyzet, amely képes kezelni a lélegeztetőgépeket. Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) vezetője a TA3 hírtelevíziónak azt mondta, az efféle gépek irányításához specialistákra van szükség, és ezt nem lehet pár hét alatt megtanulni.

(nar, TA3, Denník N, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A kormánynak ma kellene döntenie a szigorúbb lezárásokról, viszont a koalíciós képviselők tegnapi kijelentései alapján az utolsó pillanatig sem volt biztos, miben egyeztek meg a felek. Zuzana Čaputová a teljes lockdown bevezetését sürgeti.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment