Search by category:
Egyéb kategória

Itt a Black Friday – mire figyeljünk foglalás előtt?

Itt a Black Friday – mire figyeljünk foglalás előtt?
szabolaci
2021. 11. 25., cs – 23:54

2021. november 26., péntek – 10:48
Friss ikon
Off

Törzs

Mennyi?!

Ha csak az utazási ajánlatokat nézzük, az utóbbi napokban nem volt ritka, hogy 50–70 százalékos vagy akár több tíz-, százeurós kedvezménnyel csábítottak a foglalóoldalak, légitársaságok, szállodák. Ezek mind nagyon jól hangzanak, ám fontos tudni, hogy az áthúzott ár fölé írt százalékos akció sokszor megtévesztő információ, az „eredeti ár” helyett sok szolgáltató – nem éppen fair módon – azt ír, amit akar. Nem ritka, hogy ugyanazon szállodába, ugyanakkora vagy hasonló az ár minden oldalon, például 70 euró/szoba/reggelivel, ám egyik oldalon ez 30 százalékos kedvezményként van feltüntetve, míg a másikon 80, de akár 90 százalékos akcióként hirdetik. Ez pedig azt jelenti, hogy nem érdemes a kedvezményt jelentő százalékra figyelni (ez igaz a normál időszakra is), hanem mindig a végösszegre koncentráljunk. Ez alatt azt értjük, hogy mindig a végösszeget, azaz az adókkal (szállodáknál reggelivel), illetékekkel megnövelt ár legyen a mérvadó, az összehasonlítási alap. Foglalás előtt tehát érdemes egy kis összehasonlító keresést végezni, hogy biztosak legyünk benne, a meghirdetett ár valóban rendkívüli kedvezmény, amit nem szabad kihagyni.

Valódi kedvezmények

Bár sok a trükközés, számos szálloda, légitársaság, turisztikai szolgáltató ebben az időszakban valóban olyan kedvezményes árakat hirdet, amelyet szinte bűn kihagyni. Éppen ezért a napokban érdemes figyelni a hírleveleket, netes barangolás közben felbukkanó akciókat, hiszen így olyan áron foglalhatunk, amelyet máskor, máshol nem érünk el. Aki nem szeretne lemaradni ezekről az akciókról – vagy csak inspirálódni szeretne –, az iratkozzon fel a hírlevelekre, nézze az ajánlatokat, szinte biztos, hogy kihagyhatatlan akciók közül válogathat.

Online csapdák

A fekete péntek nemcsak a boltok, szolgáltatók számára jelentős időszak, de az online csalók is óriási lehetőségként tekintenek rá. E-mailekben, hamis weboldalakon csak úgy hemzsegnek a csapdák, ezért ebben az időszakban is különösen fontos az óvatosság. Csak olyan e-mailt nyissunk meg, melynek feladóját ismerjük, amely cégtől rendszeresen kapunk akciós ajánlatot. A név mellett mindig ellenőrizzük a feladó címét – akár összevethetjük egy korábbival –, alaposan, mivel a csalók sokszor csak-egy betűt „rontanak” el, hogy még hihetőbb legyen az ajánlat. Linkekre csak azután kattintsunk, ha meggyőződtünk róla, hogy az biztonságos – a kurzort a link fölé helyezve alul a sorban látható a cím. Ha kell, és bárminemű kétely van, érdemes egy telefonhívással ellenőrizni az akciót. Fizetésnél pedig még fontosabb az óvatosság, csak akkor adjuk meg a bankkártyaadatokat, ha meggyőződtünk az oldal biztonságáról, a címsorban látható a lakat jel. Több szlovák bank is kínál olyan lehetőséget, hogy egy egyszer érvényes kártyával fizessünk, ennek lényege, hogy az alkalmazásban aktiválni kell egy ilyen bankkártyát, ott megjelennek az adatok – ezt megadva tudunk fizetni. Ha megtörtént a tranzakció, a kártya abban a pillanatban érvényét veszti, így ha mégis kikerülne az adat, azzal már nem tudnak visszaélni, nem tudnak további, általunk nem kívánt tranzakciókat megvalósítani.

Bevezető

Bár a hivatalos Black Friday, azaz a fekete péntek csak ma, november 26-án van, a boltok, szállodák, légitársaságok már napok óta bombázzák az ügyfeleket csábítóbbnál csábítóbb ajánlatokkal. Ám most igazán indokolt az óvatosság, hiszen ez az időszak nemcsak a nagy kedvezmények, de az online bűnözés (egyik) főszezonja is.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment