Search by category:
Egyéb kategória

VIDEÓ: Pereden lassan eltűnik a régi óvoda

VIDEÓ: Pereden lassan eltűnik a régi óvoda
Mészáros Richárd
2021. 11. 26., p – 11:29

2021. november 26., péntek – 12:04
Friss ikon
Off

Törzs

A 19. század végén, feltehetően Feketeházy János tervei alapján épült háromszintes épületben a katolikus egyház alapított iskolát, az 1960-as évektől az 1990-es évek elejéig pedig óvoda működött a falai között. A helyi képviselő-testület szeptemberi ülésén fogadta el a döntést a lebontásról. Részletesen itt írtunk erről.

Lebontják az „öreg óvodát”

Pered |

Menthetetlen a 19. század végén épült egykori iskola, később óvoda épülete. A község vezetése a jövőben szeretne a helyébe hasonló stílusú épületet építtetni.

A helyszínen a bontást végző vállalat egyik képviselője, Menyhárt Márton elmondta, mivel a főút mellett és két családi ház között található az épület, ezért nagyon óvatosan, szinte tégláról téglára kell végezni a bontást.

„Azért is speciális az eljárás, mert több mint 140 éves az  épület, nagyon tönkrement, megrogytak a falak, statikai szempontból életveszélyessé vált. Az egyik sarkánál az épület alatt egy üreget találtak, emiatt fennáll a veszély, hogy beomlik. Mivel az elmúlt évtizedekben teljesen elhanyagolták, így szinte menthetetlen. Ha nagyjából harminc évvel ezelőtt rendbe tették volna a tetőt és nem hagyták volna beázni, akkor nem kellene lebontani. Nagyon szép boltíves pince van az emeleti szintek alatt, reméljük, hogy azt meg tudjuk menteni, de ez a munka során fog csak kiderülni” – fejtette ki a szakember.

Bevezető
Pered |

A héten elkezdték lebontani az „öreg ovit” a falu központjában. 

Címkék

Település / hely
Pered

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment