Search by category:
Egyéb kategória

Pozsony megszüntette a buszt, Rajkán kérik számon a kiköltözők

Pozsony megszüntette a buszt, Rajkán kérik számon a kiköltözők
Sudár Éva
2021. 11. 27., szo – 09:18

2021. november 27., szombat – 09:24
Friss ikon
Off

Törzs

Rajkán infarktust kapott egy szlovák kamionos, de mivel még a magyar oldalon tartózkodott, nem tudták a pár percre lévő pozsonyi kórházba szállítani, hanem egészen Győrig kellett visszahozni. Beszámoltunk róla, hogy többek közt ilyen helyzetek észszerűsítése miatt egy szlovák-magyar pályázati program keretében mintaprojekt készül, ami után az összehangolt rendszereknek köszönhetően szükséges esetben a mentők a határon is át tudnak majd segíteni.

A mentőknek is meghúzták a határokat

Húszezer szlovák állampolgár él Rajka környékén, akik Pozsonyból költöztek át: őket hogyan lehet – határon át – ellátni, hisz a két országban más a rendszer irányítása és a jogi háttér?

Közel húszezer szlovák állampolgár él Rajka környékén, akik Pozsonyból költöztek át, egyharmada Rajkán telepedett le. Kiss Vince polgármester a Győri Új Szónak arról beszélt, csak akkor támogatja a mentők összehangolt rendszerét, ha annak esetleges költségeit nem pályázati forrásból finanszírozzák, ami pár év múlva kifut, hanem kormányok közötti megállapodás rögzíti. Rossz tapasztalatuk van ugyanis a pályázati működtetésről.

„A pozsonyi városi tömegközlekedés Rajkáig való meghosszabbítása majd megszüntetése ugyanis most sok fejfájást okoz az önkormányzatunknak.” A szlovák főváros tömegközlekedési vállalata még 2009-ben – látva, hogy az alacsony magyarországi ingatlanárak miatt egyre többen települnek ki Pozsonyból Rajkára – pályázott és 337 ezer eurót nyert a 801-es városi járat határon áthúzására. Interreges forrásból el is indult a tömegközlekedés Pozsony és Rajka között.

Ezzel még vonzóbbá tették a településünket a kiköltözők számára. Vonat csak néhány pár jár naponta, busszal viszont óránként be lehetett jutni a szlovák fővárosba: akár iskolába, akár ügyeket intézni. Néhány éve aztán már csak Oroszvárig közlekedett a járat, ott át kellett szállni: a fenntartási kötelezettség lejártával aztán megszűnt ez a közlekedési lehetőség, a vállalt nem hajlandó pénzt áldozni rá.”

Időközben azonban akár a hat-hétezret is elérheti a Rajkára kiköltözők száma, akik azért küzdenek, hogy visszaálljon ez a kapcsolat. A tömegközlekedési vállalat ezt gazdaságossági okokból nem tervezi, így most az önkormányzatnál kopogtatnak a faluban letelepedők. A rajkai szlovák állampolgároknak most ez a legnagyobb, megoldandó gondja.

„Mi viszont nem tudunk milliókat, vagy akár tízmilliókat költeni erre a célra, hisz nem is feladatunk. A település szűkös költségvetéséből a község és az intézmények működtetése is nehézkes. Magántársasággal tárgyaltunk az ügyben, miközben levéllel fordultunk Szlovákia magyarországi nagykövetéhez, hogy a szlovák külügyminisztériumon keresztül gondoskodjanak a Magyarországra települt polgáraikról. Kiemelten fontos például a fiatalkorúak iskolába jutásának biztosítása” – mondta Kiss Vince.

A polgármester meglátása szerint a nem megfelelő megállapodás alapján beindítandó mentőszolgáltatás későbbi megszüntetése még nagyobb zavart okozna az ellátásban, ami akár tragédiákhoz is vezethet. A kialakult helyzeten a két ország kormányzati szintű megállapodásával lehetne megnyugtatóan javítani, mivel hosszútávon biztosítható lenne a szükséges forrás.

Leírás

A szerző felvétele.

Bevezető
Rajka |

Nincs rá módja, nem tud milliókat költeni rá, s nem is feladata a rajkai önkormányzatnak, hogy a szlovák tömegközlekedési vállalat által megszüntetett pozsonyi buszjáratot visszaállítsa. A polgármester szerint a kiköltözőket ez a lehetőség is vonzotta az áttelepülésre, most viszont a hivatalt „bombázzák” a Szlovákiából jött lakosok a kéréssel. A határon át közlekedő mentőt is akkor támogatja az önkormányzat, ha nem pályázati forrásból, hanem kormányközi egyezmény alapján finanszírozzák, beindítását hosszú távon garantálják.

Címkék

Település / hely
Rajka

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment