Search by category:
Egyéb kategória

Öreg-Duna új híddal: hajót nem látnak a biciklisek

Öreg-Duna új híddal: hajót nem látnak a biciklisek
Sudár Éva
2021. 11. 29., h – 14:48

2021. november 29., hétfő – 14:55
Friss ikon
Off

Törzs

Húzódik. Az eredeti határidő szerint idén év végére el kellene készülni a Dunakiliti és a szlovákiai Doborgaz között építendő gyalogos és kerékpáros határhídnak, mely 85 százalékban Európai Uniós támogatásból készülhet el, a többi hazai forrás (8,86 millió euró brüsszeli mellé 1,56 millió euró magyar). A magyarországi közbeszerzési eljárás végigfutott tavaly, a nyertes a Strabag lett, Szlovákiában azonban újat indítottak szabálytalanságokra hivatkozva. Ennek továbbra sincs eredménye, így addig a munka nem indulhat el.

Az azonban néhány hete kiderült, hogy ki üzemelteti majd a határhidat, mely az elterelt folyószakaszon, az Öreg-Duna felett ível át (ezen a kerékpárosok áthaladva biztosan nem látnak majd hajókat, az alacsony vízállás és a felette megépített fenékküszöb miatt).

Októberben fogadták el Magyarország és Szlovákia között a közös államhatáron lévő közúti határhidak és határút-szakaszok üzemeltetéséről, fenntartásáról és rekonstrukciójáról szóló korábbi megállapodás módosítását. Ez rendezi az olyan, határt keresztező és azzal párhuzamosan futó műtárgyak (hidak és határutak) üzemeltetésének, fenntartásának és rekonstrukciójának feltételeit, amelyek esetében a két ország hatóságainak együttműködése szükséges. A kisebb, üzemeltetési és fenntartási feladatok elvégzése a mindkét fél közös tulajdonában levő határhidak esetén egyszerűbb, ha az egyik fél elvállalja a híd teljes felügyeletét, míg egy másik, hasonló méretű híd fenntartásáról teljes egészében a másik fél gondoskodik.

Az egyezménymódosítás szerint a megépíteni tervezett Drégelypalánk és Ipolyhídvég közti Ipoly-híd üzemeltetését és fenntartását a magyar fél, a Dunakiliti és Doborgaz közötti gyalogos és kerékpáros Duna-híd, valamint az Őrhalom és Ipolyvarbó közötti Ipoly-híd üzemeltetését és fenntartását a szlovák fél végzi. A hidak rekonstrukcióját a felek közösen biztosítják.

Bevezető

Bár még mindig nem tudni, szlovák oldalon ki lesz a kivitelezője a Dunakiliti és Doborgaz között építendő gyalogos és kerékpáros határhídnak, az már eldőlt, hogy Szlovákia fogja üzemeltetni a több mint 10 millió euróból elkészülő, az elterelt folyószakaszon, az Öreg-Duna felett átívelő műtárgyat.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment