Search by category:
Egyéb kategória

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Petra Procházková cseh haditudósító

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Petra Procházková cseh haditudósító
szaszifanni
2021. 11. 29., h – 10:19

2021. november 29., hétfő – 10:19
Friss ikon
Off

Törzs

Tájainkon kevesen ismerik jobban ezt a bonyolult országot és az ott élők gondolkodásmódját, mint ő. Afgán családjáról könyvet is írt, a történetek alapján készült rajzfilmet a szlovákiai mozik most vetítik.

 

A haditudósítók között a kilencvenes években ritkaságszámba mentek a nők. A férfi kollégák lenézték vagy inkább óvták? A valóságban is úgy van, mint a filmekben, hogy ugyanaz a nemzetközi csapat költözik egyik háborús övezetből a másikba? Oroszországból tíz év után kiutasították és rögtön Afganisztánba ment, miért? Mennyire volt nehéz az európai kultúrán nevelkedett emancipált nő, a bátor haditudósító és az engedelmes afgán feleség szerepét összeegyeztetni? Hogy látta, amikor ott élt, a lakosság nagy része támogatja a Talibánt, vagy inkább retteg tőle? Volt valaha személyes konfliktusa a tálibokkal? Hogy látja, képes lesz a világ valamiféle egyezséget kötni a tálibokkal?

Vrabec Mária interjújából például ilyen kérdésekre is választ kapunk, elolvasható a már megvásárolható Vasárnapban!

 

Bevezető

Petra Procházková a kilencvenes években megjárta Észak-Kaukázust, majd 2001-ben, a New York-i ikertornyok elleni terrortámadást követően hat évig Afganisztánban élt és ott is ment férjhez.

Rovatoldalon kiemelt
Kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment