Search by category:
Egyéb kategória

A Szövetség után, 2022-ben az egység kell

A Szövetség után, 2022-ben az egység kell
Czímer Gábor
2022. 01. 03., h – 19:18

2022. január 3., hétfő – 19:30
Friss ikon
Off

Törzs

Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértője szerint 2022-ben a Szövetség számára az egyik legnagyobb kihívás az lesz, tud-e majd a párt egységesen kommunikálni. Eddig ugyanis többször előfordult, hogy az egyes platformok, vagy azok képviselői, nyilvánosan ütköztették eltérő álláspontjukat, illetve egymással szemben is kritikusak voltak. „Nincs meghatározva, mi az, ami belső ügy és mi az, amit kommunikálni lehet” – mutatott rá Hangácsi. Példaként azt a vitát említette, ami a Szövetségen belüli platformok felszámolása vagy megtartása körül bontakozott ki. Az ilyen vitákat szerinte a párton belül kellene lefolytatni. Másik példaként azt hozta fel, amikor a Szövetség MKP-platformja Zuzana Čaputová Facebook-bejegyzése alatt hozzászólásban bírálta az államfőt, anélkül, hogy ezt egyeztették volna a Híd és az Összefogás platformjaival. Hangácsi a platformok jövőjére vonatkozó vita margójára megjegyezte, szerinte egy olyan párton belüli berendezkedésről van szó, amely átmeneti jellegű. „Előbb-utóbb a platformoknak fel kell oldódniuk” – jelentette ki, és arra emlékeztetett, hogy az 1998-ban létrejött MKP-ban is, legalábbis a kifelé történő kommunikációban, gyorsan eltűntek ezek a szervezeti egységek. „Azt gondolom, hogy a megyei és önkormányzati választásig egy köztes állapot fog fennmaradni: még lesznek erős platformok, de ugyanakkor lesz egy erősödő központi pártvezetés” – mondta.

A választás lesz a vizsga

A politológus szerint 2022-ben fontos mérföldkő lesz a Szövetség számára a már említett megyei és önkormányzati választás, amit idén ősszel azonos időpontban tartanak. Ekkor megmutatkozik, hogy a párt ki tudott-e alakítani egy közös identitást, vagy az egyes platformok jelöltjei fokozottan hangsúlyozzák-e az MKP-s, hidas, esetleg összefogásos identitásukat. Hangácsi szerint ebből a szempontból fontos kérdés, hogy a pártelnök, Forró Krisztián mennyire tudja átültetni a Szövetségen belül az egységes identitást. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, jelenleg nem látni, hogy kialakult volna egy hierarchia a párton belül. „A pártelnök felett nem állhat egy platform” – utalt arra, hogy Forró többször az MKP-platform álláspontjával azonosul.

A szakértő szerint a kérdéses választást nagyban befolyásolja majd a világjárvány. Ez ugyanis jelentősen korlátozhatja a hagyományos, személyes kapcsolatra építő kampányt, a jelölteknek egyszerűen nehezebb lesz találkozniuk a választókkal. Az erre lehetőséget nyújtó rendezvények normális esetben már most is zajlanának. Hangácsi szerint ezért, ha a Szövetségnek sikerül megtartania a három elődpárt által jelenleg elfoglalt megyei és önkormányzati pozíciókat, az már sikernek értékelhető.

Arra a kérdésre, hogy a Simon Zsolt nevével fémjelzett Magyar Fórum 2022-ben csatlakozik-e a Szövetséghez, Hangácsi azzal válaszolt, hogy ez csak úgy képzelhető el, ha az előbbi formáció nagymértékben alkalmazkodik az utóbbi által támasztott feltételekhez. Ugyanakkor szerinte Simon személye is konfliktusos.

A szlovák pártpolitikai viszonyok Hangácsi szerint annyiban érinthetik a szlovákiai magyar politikumot, hogy folyamatosan jelen van az előrehozott parlamenti választás lehetősége. Az elemző úgy látja, hogy a Szövetség a Smerrel és a szélsőjobboldali ĽSNS-szel, valamint a Republikával nem működne együtt, de a Peter Pellegrini vezette Hlas esetében ez már nem kizárt.

Orbánnal vagy nélküle?

A szlovákiai magyar politikum számára meghatározó kérdés, hogy miként alakul a magyarországi parlamenti választás. „Ha Orbán Viktorék maradnak, az a Szövetség számára nem hoz újat, ha az ellenzék nyerne, akkor viszont újra kell építeni a magyar kormányhoz fűződő kapcsolatokat” – mondta. Egy esetleges ellenzéki győzelem esetén Hangácsi szerint előfordulhat, hogy az új magyar kormányzat inkább befelé, saját magára fog figyelni. Kiemelte azonban, hogy jelenleg nem látni semmit azzal kapcsolatban, milyen elképzelései vannak a magyarországi ellenzéknek a határon túli közösségekkel kapcsolatban. Hozzátette, ez nem szükségszerűen jelent egyet a forrásmegvonással, a Budapestről érkező támogatások visszavágásával. „De elképzelhető például, hogy nem presztízsberuházásokra fordítják ezeket a pénzeket” – mondta.

Tóth Barnabás Felicián politológus szerint a magyarországi választási kampány nem kedvez a Szövetségnek. Úgy látja, a határ túloldalán a magyarországi kormánypártok és az ellenzék, saját szavazóik mozgósítása érdekében, tovább fogják élezni a hangulatot, mélyíteni az ottani felek közti szembenállást. „Ez elkerülhetetlenül hatással lesz a szlovákiai magyar választókra is” – mondta. 

A szakértő rámutatott, a szlovákiai magyar szavazók és a Szövetség platformjai megosztottak a Fidesz magyar kormánypárt megítélésében. Úgy látja, a Szövetség különböző platformjainak így egyszerre kellene tudnia, ha óvatosan is, de hitelesen képviselni a Fidesz megítélésében eltérő álláspontjukat annak érdekében, hogy megtartsák azokat a választókat, akiknek ez fontos. Ugyanakkor más kérdésekben egységet kellene demonstrálniuk. „Kérdés, hogy ez hogyan és mennyiben lehetséges” – teszi hozzá azzal, hogy sok múlhat azon, vannak-e olyan alternatív szlovákiai témák, amik hasonlóan fontosak a választóknak és amikben a Szövetség képes az egységes és erős kiállásra.

További kérdés, hogy milyen hatásai lehetnek hosszabb távon egy esetleges ellenzéki győzelemnek Magyarországon. A politológus szerint azok, akik ma jelentős mértékben magyarországi forrásokra támaszkodnak és így állnak ki a Fidesz mellett, erősen kiszolgáltatottá válhatnak egy új budapesti vezetés döntéseinek.

Bevezető
Pozsony |

Mi vár 2022-ben az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével létrejött Szövetségre? A politológus szerint a megyei és önkormányzati választás lesz a mérföldkő.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment