Search by category:
Egyéb kategória

Bezenyei polgármester: nem lesz szlovák lakópark a TSZ-területén

Bezenyei polgármester: nem lesz szlovák lakópark a TSZ-területén
Sudár Éva
2022. 01. 03., h – 12:34

2022. január 3., hétfő – 12:34
Friss ikon
Off

Törzs

Négy-három. Ilyen arányú a testületi döntés minden esetben, ha a bezenyei TSZ-terület telkesítéséről határoznak. Még 2020. július 28-i ülésén határoztak a község településrendezési tervének módosításáról, az Agro-Limes Kft. telekalakítási kérelemről – 4:3 arányban támogatták a telekalakítást. A téma jó ideje forró ügy helyben, a döntés után népszavazási kezdeményezés indult, az aláírások össze is gyűltek, ám a veszélyhelyzet miatt az eljárást felfüggesztették, azt egyelőre nem lehetett megtartani. Közben a horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke – a falu korábbi polgármestere – kezdeményezte a telkesítés újratárgyalását és a képviselő-testület döntésének visszavonását. Ők azonban a határozatot újra megerősítették. Érdekesség: a név szerinti szavazáson a jegyzőkönyv szerint nemmel szavazott Márkus Erika polgármester, de az arány itt is 4:3 lett.

A jelenlegi településvezető 2020 decemberében – élve a lehetőséggel – polgármesteri hatáskörben „a népszavazás eredményének jogerőre emelkedéséig” felfüggesztette a testület telekkialakítás melletti döntését.

Újra testület elé vitték

A patthelyzet majdnem egy évig tartott, de a népszavazást a covid miatt mostanáig sem lehetett kiírni. A képviselők 2021 novemberében azonban ismét testület elé vitték az ügyet, mondván a településvezető utólagosan sem hagyatta jóvá velük a döntését.

Márkus Erika elmondta: a választási kampányban az ígérték a lakosságnak, hogy „nem lesz szlovák lakópark a TSZ területén, ehhez tartja magát és nem szeretne a lakosság akaratával szembe menni. Nem támogatja a lakópark megépülését, szeretné megvárni a népszavazás eredményét, hisz a kezdeményezést már több száz lakos aláírta, ezt „nem hagyhatja figyelmen kívül.” Hozzátette, polgármesterként minden tőle telhetőt megtesz a törvényi kereteken belül, hogy a népszavazási kezdeményezés jogerőre emelkedéséig a TSZ területén ne legyen telkesítés és lakópark.

Szakos Géza képviselő szerint viszont telkesítést szeretnének a falu javára. Az is szóba került, hogy ha megépül az egymilliárd eurós mezőgazdasági központ, a beruházó egy 1100 lakásos lakóparkot épít Hegyeshalom és Bezenye közé a munkaerő számára, s a TSZ-lakóparkkal akár segíteni is lehet a FAKT-AG munkahelyteremtő befektetését.”

„A népszavazás az elfogadott és aláírt megállapodást nem akadályozhatja”

Szakos szerint az „ebben a témában született népszavazási kezdeményezést jóval később indították, mint ahogy az elfogadott képviselő-testületi határozat megszületett és érvényre jutott (a polgármester szerint a kezdeményezés csak utólag reagálhat egy testületi döntésre). A feladatok végrehajtását, melyet egyébként a polgármester terjesztett a képviselő-testület elé, maga a polgármester akadályozta, már jóval a népszavazási kezdeményezés előtt. A népszavazás a már előzetesen elfogadott és aláírt megállapodást nem akadályozhatja. Ez nem csak a beruházó, hanem a falu érdeke is.”

Nem írja alá a népszavazás eredményéig

Márkus Erika úgy reagált: „polgármesterként a népszavazás eredményének jogerőre emelkedéséig nem kívánom aláírni a telkesítéssel kapcsolatos ügy megindítását.” Kammerhofer Lívia képviselő úgy érzi, hogy „a képviselő úr, akkor lenne elégedett, ha már a választások előtt kitette volna a Szlovákia táblát a falu elejére” – címezte mondandóját Szakosnak.

A képviselő-testület 4:3 arányban úgy döntött: a polgármester veszélyhelyzet ideje alatt hozott határozatát visszavonja és kötelezi a telekkialakítás melletti határozat végrehajtására.

Bevezető
Bezenye |

Furcsa a helyzet Bezenyén azok után, hogy helyi népszavazás lehet a TSZ-telkek kimérése ellen. A polgármestert folyamatosan leszavazza a testület a kérdésben, hiába mondja, hogy nem támogatja egy ottani „szlovák lakópark” megépítését. A veszélyhelyzet alatt felfüggesztette a képviselői döntést, ám néhány hete a testület megszavazta: kötelezi a korábbi határozat végrehajtására.

Címkék

Település / hely
Bezenye

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment