Search by category:
Egyéb kategória

Hogyan ismerjük fel a Bechterew-kórt?

Hogyan ismerjük fel a Bechterew-kórt?
Hegedűs Norbert
2022. 01. 03., h – 11:18

2022. január 7., péntek – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

A gyulladás előrehaladtával a csigolyák oldalsó részén csontkinövések alakulnak ki, melyek a két szomszédos csigolyát egymáshoz kapcsolják. A fájdalom így a betegség előrehaladtával csökken, de a gerinc merevsége fokozódik. A betegség tehát a gerinc teljes elmerevedését okozza. Ez a folyamat jelenleg nem gyógyítható, csak az előremenetele lassítható.

Tünetei

A Bechterew-kór (más néven: Spondylitis ankylopoetica) leggyakrabban a 40 év alatti férfiaknál jelentkezik, általában a másodikharmadik évtized között igen erős deréktáji fájdalommal, mely hajnalban és pihenéskor erősödik, mozgásra pedig enyhül.

A keresztcsonti szakasz és a derék fájdalmához az íntapadási helyek fájdalma (például Achilles-ín a sarokcsonton) társul. A gerinc mozgásainak folyamatos beszűkülése jó esetben egyenes tartásban rögzíti a gerincet, de sajnos igen gyakori, hogy a gerinc deformálódva (erősen domború, görbült formában) rögzül. Az erősen domború, görbült háti és elsimult ágyéki gerinc okozta statikai viszonyokat a beteg a medence hátrabillentésével, a térd hajlításával egy ideig kompenzálni tudja. A folyamatosan beszűkülő látóterét a nyak hátrabillentésével képes egy ideig ellensúlyozni, látóterét növelni. Ebben az esetben a beteg életminősége is sokkal rosszabb, a látótér igen beszűkülhet, autóvezetői képessége is romlik. A gerinc rugalmasságának csökkenésével a járás is megváltozik, a beteg széles alapon, kifelé forduló lábakkal jár, miközben törzsét mereven előre és hátra dönti, a karok erőteljes lendítése mellett.

A gerincoszlop mellett a bordák és a csigolyák, valamint a szegycsont közti kis ízületek is érintettek, így a légzőmozgások is erősen beszűkülnek, a tüdő kapacitása jelentősen romlik. Emellett a csípők mozgáspályája is beszűkül, a végtag enyhén behajlított, kifelé forduló helyzetben rögzül.

Kezelése

A megfelelő, egyénre szabott terápia reumatológus szakorvos feladata. Az időben elkezdett gyógytornával, illetve az otthon végezhető feladatokkal nagymértékben javulhat az életminőség. A víz alatti gyakorlatok is eredményesek lehetnek. Súlyos esetben azonban szükség lehet műtétre is.

Útmutató

• A betegség a gerinc teljes elmerevedését okozza, leggyakrabban 40 év alatti férfiaknál jelentkezik.
• A deréktáji fájdalom hajnalban és pihenéskor erősödik, mozgásra pedig enyhül.
• A megfelelő, egyénre szabott terápia reumatológus szakorvos feladata. Az időben elkezdett gyógytornával, illetve az otthon végezhető feladatokkal nagymértékben javulhat az életminőség.

(doktorgo)

Bevezető

A Bechterew-kór a gerincoszlop és a szakroiliakális ízület krónikus gyulladásos betegsége, ami jelenleg nem gyógyítható, de az életminőség gyógytornával nagymértékben javítható.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment