Search by category:
Egyéb kategória

A védőoltás nem függ össze a koraszüléssel vagy az alulsúlyos csecsemőkkel

A védőoltás nem függ össze a koraszüléssel vagy az alulsúlyos csecsemőkkel
Balaskó Réka
2022. 01. 05., sze – 09:01

2022. január 5., szerda – 09:06
Friss ikon
Off

Törzs

A tanulmányban vizsgált több mint 10 000 nő közül, akik legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát kaptak, 4,9 százalék szült idő előtt, míg a 36 000 nem oltott nőből álló csoportban ez az arány 7 százalék volt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez a különbség statisztikailag nem jelentős, ami azt jelenti, hogy az oltás nem növelte és nem is csökkentette a koraszülés valószínűségét.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a koronavírus elleni vakcinák nem növelték annak valószínűségét, hogy a baba az átlagosnál kisebb súlyú lesz. „A terhesség alatti COVID-19 vakcinázás előnyeire vonatkozó bizonyítékok egyre gyűlnek – beleértve a (koronavírus elleni) antitestek kimutatását a köldökzsinórvérben” – írták a kutatók. A szóban forgó tanulmányban olyan nőket vizsgáltak, akik 2020 májusa és októbere között estek teherbe, még mielőtt a védőoltások elérhetővé váltak volna.

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy munkájukhoz olyan adatokat használtak fel, amelyeket eredetileg más célokra gyűjtöttek. Ezért lehetséges, hogy néhány oltott nőt oltatlanként tartottak nyilván. Továbbá a kutatóknak nem volt hozzáférésük a nők korábbi szülészeti komplikációkról szóló kórtörténetéhez. Tavaly augusztusban a CDC hivatalos ajánlást adott ki minden terhes nőnek, hogy oltassa be magát a koronavírus ellen. Ennek oka, hogy a leendő anyáknál a fertőzés után nagyobb a kockázata a súlyos megbetegedésnek, ami terhességi nehézségekhez, és egyes esetekben koraszüléshez, vetéléshez vagy halvaszületéshez is vezethet.

(br)

Bevezető

Ez derült ki az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDCtanulmányából.

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment