Search by category:
Egyéb kategória

Nem hagyják az oktatásügyet Nagykeszin

Nem hagyják az oktatásügyet Nagykeszin
Vataščin Péter
2022. 01. 07., p – 14:14

2022. január 7., péntek – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Annak ellenére, hogy a koronavírus jelen volt, 2021 nem sikerült rosszul Nagykeszin. Csóka Lajos (Szövetség) polgármester gyors ütemben el is sorolja, mi alapján gondolja ezt. Ugyan sokat csúszott a gondozói szolgálat újraszervezése, december eleje óta már négy alkalmazott járja a települést, hogy fejenként két-három rászorulóval foglalkozzon. Még 2020-ban nem várt mértékben felpörgött a családi házak építése, így emiatt idén bővítették a vízvezetékhálózatot. További térfigyelő kamerákat is kihelyeztek, Eklipusztán (Okánikovo) pedig a hirdetőrendszer cseréjét végezték el. A magyarországi Ete testvértelepüléssel közösen lefolytatott Interreg-pályázat eredményeképpen kültéri, multifunkciós edzőpark jött létre a községházával szemközt.

Leírás

A multifunkciós edzőpark s a vele egybekötött játszótér

Bővítésre szorul a község területén található szeméttelep is, most épül a negyedik kazetta – ugyanakkor a fejlesztés nagy adminisztratív terhet jelent, s ma már nem számít olcsóbb megoldásnak a korábbi előnyös konstrukció, vagyis az, hogy a telepet 20 éve 12 önkormányzat összefogásából hozták létre.

Az oktatásügy sikerei

„A legnagyobb feladat, amibe most belefogtunk, az az új, 12 fős bölcsőde megépítése, amely közel 260 ezer euróba kerül. Most van folyamatban a bútorzat megvételére vonatkozó közbeszerzés. Abban bízunk, hogy márciusban el fogjuk tudni indítani az intézményt” – mondja az önkormányzat vezetője, majd hozzáteszi, Nyitra megye közvetítésével EU-s forrásból kaptak pénzt az építkezésre és felszerelésre. A tervek szerint a környékbeli falvak kisgyermekei is ide fognak járni.

Az óvodával az infrastruktúra terén minden rendben van, hiszen három éve, magyarországi támogatásból tudták felújítani, ráadásul teljes kapacitással működnek. Az alapiskola helyzete azonban már nem problémamentes. „Annak ellenére, hogy az óvoda tele van, az iskola már nincs. 7-8 diákkal működik az alsó tagozat, összevont osztályokkal. Tartjuk, foggal-körömmel, mivel ha egyszer hagyjuk, hogy megszűnjön, akkor az többet már nem lesz” – mondja Csóka Lajos, aki azt sem titkolja, hogy mindez jelentős pluszköltséget jelent a falunak. Úgy érzi, a szülők egy csoportját nem igazán tudják meggyőzni arról, hogy Nagykeszi is megfelelő hely az iskoláztatásra.

Van munkalehetőség

A Kiskeszi nevű falurészben működő, nagy villanymotorokhoz rézhuzalokat gyártó spanyol cég 100 főt alkalmaz. Értelemszerűen ők számítanak a legnagyobb vállalatnak, ám ezzel még nem ér véget a felsorolás, hiszen a rendszerváltást követően megmaradt a termelőszövetkezet is, amely ma is korszerű körülmények között működik, illetve az említett szeméttelep is több embert alkalmaz. A falu északi részén a belügyminisztérium egykori raktárjait adja bérbe az önkormányzat, itt jelenleg 20 bérlő található, s egyfajta „mini” ipari parkként működtetik a telepet. Meg kell még említeni a dán tulajdonosok által fenntartott sertésfarmot is, amely szintén a község kataszterében működik. Összességében elmondható, hogy az, aki műszaki szakmával rendelkezik, viszonylag könnyen találhat munkát a községben. Aki viszont ingázik, annak Komárom az elsődleges célpontja, ám ahogy máshol is az Alsó-Csallóközben, úgy Nagykesziről is sokan vállalnak munkát Dunaszerdahely vagy Győr környékén.

Leírás

A református templom – mögötte a kilátótoronnyal

A turisztikai potenciál

Laikusként az ember azt gondolná, hogy ha adott a Duna közelsége, akkor csak az önkormányzaton vagy a magán- és civil szférán múlik, mennyire használható ki turisztikai szempontból ez az adottság. Nagykeszi példája azért beszédes, mert azon tapasztalható, hogy néha túl nagyok az objektív akadályok. „A Duna sajnos csak annyira tudott segíteni, hogy erre halad át az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal. Viszont pont a mi partszakaszunk közvetlen közelében húzódik a hajóút, úgyhogy a fürdőzés, a csónakázás feltételei nem adottak” – árulja el Csóka Lajos. A meder adottságai a szomszédos Kolozsnémán vagy Csallóközaranyoson már nem ennyire korlátozottak, de ez Nagykeszi számára nem sok vigaszt jelent.

Leírás

A községet övező kanálisok, vízfolyások, nádasok télen is hamisítatlan vízi élőhelyek

Mindenesetre – amennyire lehet – próbálkoznak a helyi természeti és kulturális értékek népszerűsítésével is. Többek között emiatt jött létre pár évvel ezelőtt a református templom mögött található kilátótorony, amelynek tetején információs táblákról nyerhetünk összképet a természeti világról. Három természetvédelmi területtel is büszkélkedhet Nagykeszi, ezek a „Dunai nádasok”, a „Dérhídjai szikes”, illetve a „Duna-ártér”. A nádas területen például egy egészen ritkának számító kis-emlős, az északi pocok tanyázik. Habár egy időben szerettek volna tanösvényt is létrehozni ezen a területen, a terv végül a természetvédelmi szakemberek miatt ez idáig nem tudott megvalósulni.

Bevezető
Nagykeszi |

A valamivel kevesebb mint 1000 fős Duna menti falu tavaszra tervezi megnyitni az új bölcsődét. A helyi munkalehetőségek mellett a természeti értékek is Nagykeszi hírnevét gyarapítják.

Címkék

Település / hely
Nagykeszi

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment