Search by category:
Egyéb kategória

Meg kell halnia a feleségemnek, mielőtt segíteni lehetne?

Meg kell halnia a feleségemnek, mielőtt segíteni lehetne?
Sudár Éva
2022. 01. 09., v – 14:21

2022. január 9., vasárnap – 14:21
Friss ikon
Off

Törzs

„Harc a bürokráciával” címmel jelent meg egy írás a napokban az osztrák Kronen Zeitungban. A magyar anyanyelvű G. Csilla és a salzburgi származású Johann nemrég házasodtak össze Güssingben. Csilla rákbeteg, gyógyszereket szed és rendszeresen injekciókat kap. Egy injekció körülbelül 300 euróba kerül – s a párnak minden költséget viselnie kell.

Azt állították a lapnak: hiába igyekeznek kilépni a magyarországi egészségbiztosító rendszeréből, a férjével Stegersbachban élő beteg még mindig régi otthonának egészségpénztári rendszerébe van bejelentve. Az Osztrák Egészségbiztosítási Pénztárral egyeztettek, de nem történt előrelépés, tartalékaik pedig elfogytak. „Kétségbeestünk, mert a magyar nyilvántartásból való törlést nem erősítették meg” – panaszkodott Johann. Minden gyógyszert, injekciót és terápiát a párnak kell fizetnie. „Az első alkalommal 15 perc tájékoztató a kórházban 70 eurónkba került” – mondta a taxis.

Márpedig február végéig további vizsgálatokat, például drága komputertomográfiát írtak elő. „Elfogy a pénzünk” – mondta a férj. A helyzet már most vasárnap drámaivá válik, mert akkor már a meglévő gyógyszer is elfogy, amire a súlyos betegnek feltétlenül szüksége van. „Orvos nélkül, recept nélkül és pénz nélkül nincs üdvösség. Meg kell halnia a feleségemnek, mielőtt segíteni lehetne?”

Bevezető
Magyarország/Burgenland |

Egy burgenlandi házaspár egyelőre vesztésre áll a bürokráciával: a 48 éves magyar nő rákbeteg, s osztrák férjével azt állítják, hiába kérték, hogy töröljék a magyar egészségbiztosítási rendszerből. Így viszont Ausztriában nincs (társ)biztosítása. A férj, Johann kétségbeesett, eddig mindent maguk fizettek, elfogyott a pénzük, beteg feleségének csak vasárnapig biztosítottak a legfontosabb gyógyszerek

Település / hely
Magyarország/Burgenland

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment