Search by category:
Egyéb kategória

Téli érdekességek az egészségről

Téli érdekességek az egészségről
Mészáros Richárd
2022. 01. 10., h – 21:57

2022. január 15., szombat – 19:47
Friss ikon
Off

Törzs

A vacogás a test reflexszerű reakciója a hidegre. Amikor fázunk, az agyunk elektromos jeleket küld a gerincvelőbe, azt a parancsot adva az izmoknak, hogy gyorsan váltakozzanak az összehúzódás és az ellazulás között – így kialakítva a vacogás érzését. Az állunk is tud vacogni, így adódik a fogak koccanásának jellegzetes hangja, ha fázunk. A gyorsan összehúzódó izmok így próbálnak hőt generálni, hogy felmelegítsék a testünket.

Cím
Miért vacogunk, amikor fázunk?

Röviden: nem. Az Everyday Health szerint nem növeli a megfázás kockázatát pusztán az, hogy hidegben tartózkodunk. A gyakoribb megfázások oka télen valószínűleg az, hogy az emberek több időt töltenek házon belül, ahol könnyebb elkapni a megfázásokért felelős vírusokat. A megfázásokat vírusok okozzák, így csak akkor lehet őket „elkapni”, ha kapcsolatba kerülünk egy fertőzött emberrel.

Cím
Megfázhatunk, ha a hidegben tartózkodunk?

sok kapcsolatot jeleznek a neurotranszmitterek, a szerotonin csökkenése (amely főleg a szezonális depresszióra hajlamos emberekre jellemző) és a szénhidrátok, mint például az édességek, a pizza vagy a tészta fokozott kívánása között. Az olyan ételektől, amelyek bővelkednek szénhidrátban, jobban érezzük magunkat, mivel ezek az ételek gyakran finomak és élvezetesek. Emellett a szénhidrátok szerotoninnövekedéshez vezethetnek, amely a hangulat javításában játszik szerepet. Így a kutatók azt a teóriát állították fel, miszerint a szezonális szerotonincsökkenésre lehet válasz a szénhidrátokban dús ételek kívánása. Mivel ételeink több mint ötven százaléka messziről érkezik, a zsíros ételek, melyeket a téli hónapok alatt eszünk, szintén hatással vannak az egészségünkre. Ennek következtében a tél folyamán megemelkedik a koleszterin-, a zsírszint és a vérnyomás.

Cím
Miért kívánunk zsíros ételeket a hidegben?

(N. B., huffingtonpost.com)

Bevezető

Bizonyára sok mindent hallott arról, hogyan is hat a tél a szervezetre. Miért kíván egészségtelenebb ételeket? Miért töltődik föl statikussággal a haj? És miért vacog? Az alábbiakban megtalálhatja a válaszokat ezekre a kérdésekre.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment