Search by category:
Egyéb kategória

Csipes Tamara: „A mentális egészség a legfontosabb a sportban”

Csipes Tamara: „A mentális egészség a legfontosabb a sportban”
Orosky Tamás
2022. 01. 11., k – 18:25

2022. január 12., szerda – 21:00
Friss ikon
Off

Törzs

Hogyan élte meg a gálát?

Örülök neki, ha ez eljutott az emberekhez az, amit mondani szerettem volna, hogy az őszinteség az egy becsülendő dolog. Jobb lenne, ha egy kicsit őszintébbek lennénk egymással, hiszen akkor több lenne az önbizalom mindenkiben, és talán egy kicsit jobban is értékelnénk egymást és magunkat is. Ami szerintem nagyon-nagyon fontos az életben.

De azért büszke az Év Sportolója-díjra?

Persze. Igazából arra vagyok büszke, amit az elmúlt években sikerült felépítenem, és hogy ki tudtam teljesedni a tokiói olimpián. Persze, mérhetetlenül büszke vagyok erre. Régebben például nem éreztem, hogy van helyem a sok olimpiai bajnok között. Most már nem érzem ezt, hanem pont azt, hogy bárki, aki odaállt és becsülettel felkészült a játékokra, és mindent megtett a sikerért, az hazavihetné ezt a díjat.

Mi volt ez a változás, a siker kulcsa, ami ide vezetett az ön esetében?

Hú, tíz évet nehéz elmesélni egy mondatban… Az, hogy próbálok mindig tanulni, figyelni a másikra. Nem szabad megelégedni azzal, hogy egyszer valami jó volt, nem szabad belesüppedni abba, hogy egyszer valami rossz volt, hanem arra kell gondolni, hogy az élet megy tovább. Olyan jó lenne, ha mindenkinek egy kicsit több önbizalma lenne, akkor sokkal szebb lenne ez a világ.

Akkor nem is voltak igazán nagy mélypontjai a karrierje során, amikor megkérdőjelezte volna magában, hogy odaérhet-e az abszolút csúcsra?

Dehogynem, azért egy 21 éves pályafutásról mindenki elmondhatja, aki itt van, és hasonló cipőben jár, hogy ez erről szól, abszolút hozzátartozik a sporthoz. Hogyha ezt egy sportoló nem tudja kezelni és nem tudja elviselni, akkor sosem fog odaérni. Ezen ugyanúgy dolgozni kell, ugyanúgy, ahogy a fizikai dolgokon, sőt. Úgy gondolom, a mentális egészség a legfontosabb.

A négyes aranya mellett egyesben, szintén 500 méteren ezüstérmet is szerzett az olimpián. Össze lehet hasonlítani a két dobogós eredményt?

Teljesen más a két dolog. Az első hely az egy csapatarany volt, én pedig nagyon szeretek csapatban dolgozni, mert ott nemcsak magadért, hanem a többiekért is küzdesz. Illetve az egy arany volt, úgyhogy különleges a számomra. De az ezüst meg egy nagyon fontos érem az életemben, mert ez az első egyéni érmem, amire őszintén azt tudom mondani, hogy nagyon büszke vagyok rá.

Mennyire élte meg teherként, hogy édesapja az edzője, és ő döntött a négyes beülési sorrendjéről?

Apától nem lehet elvitatni, hogy nagyon ért a szakmai dolgokhoz. Egyszerűen ránéz egy csapatra, és rögtön tudja, hogyan fognak klappolni, hogyan lesz tökéletes az egység. Míg ezt mások számítógépen próbálják kiszámolni, neki elég csak fejben ott lennie. Nyilván nekem különleges a helyzet, mert az apukám, de már 21 éve dolgozunk együtt.

Többek között egy hatszoros olimpiai bajnokot, Kozák Danutát előzte meg az ankéton. Beszéltek erről a gála közben vagy utána?

Nem, nem is gondolom, hogy kellene beszélnünk, mármint minden negatívum nélkül (mosolyog). Már a díj átvételekor is próbáltam rávilágítani, hogy nem hiszem, hogy különbséget kellene tenni közöttünk. Bárki állt volna ott a színpadon, az nagyon megérdemelte volna, ezért mondtam, hogy ez a szavazás kicsit népszerűségi verseny is.

Említette a mentális felkészültséget – mit kell, mit lehet tenni ezen a téren mondjuk a 2024-es párizsi olimpiára való tekintettel ekkora sikerek után?

Most kaptam egy hosszabb pihenőt, három hónapot, ez nagyon jólesett például mentálisan a sok hajtás és az olimpiai őrület után. Most álltam újra edzésbe. Ez az év arról fog szólni, hogy ne sajtoljak ki magamból idén mindent, hiszen nem 2022 a legfontosabb, hanem hogy maradjon bennem erő Párizsra, mert ott kell megint a csúcson lenni.

Csipes Tamara és Szilágyi Áron lettek 2021 legjobb sportolói

Budapest |

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 64. alkalommal választotta meg az év sportolóit. A díjátadó gálára Budapesten, a Nemzeti Színházban került sor.

Bevezető
Budapest |

Közvetlen stílusával Csipes Tamara akaratlanul is mosolyt csalt a nézők arcára az év női sportolójának és az év csapatának járó díjak átvételekor. De a 32 éves kajakos szokványosnak nem mondható köszönőbeszédeiben felhívta a figyelmet arra is, a kevésbé jó eredmények mögött is hatalmas munka áll, és nem csak a legjobbakat kellene észrevenni. A szókimondó, minden válaszát alaposan megfontoló, szimpatikus olimpiai bajnokkal (K4 500, Rio és Tokió), „civilben lelkes természetvédővel beszélgettünk a budapesti Nemzeti Színházban.

Település / hely
Budapest

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Orosky Tamás

Read More

Post Comment