Search by category:
Egyéb kategória

Kalandvágy és bátorság kell most az utazáshoz

Kalandvágy és bátorság kell most az utazáshoz
szabolaci
2022. 01. 12., sze – 00:49

2022. január 12., szerda – 20:13
Friss ikon
Off

Törzs

Hol van már az, amikor csak fog­tuk magunkat, vettünk egy vonat­jegyet, repülőjegyet, és oda men­tünk, ahova csak akartunk? Most megannyi szabálynak kell megfe­lelni, ahány ország, annyi előírás – és ha be is engednek, a helyszínen még könnyen bajba kerülhetünk. De a pluszizgalom ellenére most is megéri utazni, annál is inkább, mert mind a repülőjegyárak, mind a hotelárak is rendkívül kedvezőek, így most olcsón nézhetjük meg akár azokat a helyeket is, amelyek­ről korábban csak álmodni mer­tünk. Persze, az utazáshoz most kell egy kis bátorság és kalandvágy is.

Oltások

Ha most szeretnénk utazni, akkor az egyik legfontosabb, hogy az ol­tottsági státuszunknak megfelelő célállomások közül válasszunk egyet. Bár sokak szerint az utazás most csak az oltottak kiváltsága, ez nem teljesen igaz. Sok olyan or­szág van, amely nem kér vakcinát a beutazáshoz, elég felmutatni az indulás előtt végzett, negatív PCR-tesztet (az antigént is elfogadják néhány országban). Ezen országok közé tartoznak az olyan egzotikus célállomások, mint Zanzibár, Me­xikó, a Maldív-szigetek vagy éppen a Dominikai Köztársaság. Nem véletlen, hogy az ottani partok tele vannak turistákkal…

Összességében elmondhatjuk, hogy aki már be van oltva, vagy már a harmadikat is megkapta, az már szinte bárhova utazhat, azzal, hogy sok ország ismét kér még tesztet is a beutazáshoz. Vannak olyan helyek, ahova az érkezést követően is kell a teszt, ez picit rizikósabb, hiszen, ha ott derül ki, hogy a turista pozitív, akkor akár 14 napos elzárás is vár­hat rá – jó esetben ezt a biztosító megtéríti.

Helyi szabályok

Ha már beengedtek egy országba, a kockázatok nem múlnak el. Fontos szempont lehet, milyen szabályok vonatkoznak a karanténra – első­sorban kontaktusoknál. Vannak országok, ahol, ha a repülőgépen mellettünk egy igazoltan pozi­tív utas ült – és erre fény derült a belépés utáni tesztnél –, akkor a sorban ülők szoros kontaktusnak számítanak, és karanténba zárhat­ják őket (ha a gépen van üres sor, és oda ülne, jelezze az utaskísérőnek, hogy a rendszerben is tegye át, így biztosan nem kerül karanténba, hi­szen nem ült senki más a sorban). Van, ahol ez 14 napos elzárást jelenthet, de olyan hely is – több európai országban is bevezetik ezt –, ahol mentesülnek az izolációtól azok, akik három oltással rendel­keznek. Csoportos utazásoknál általában az egy szobában lévők számítanak szoros kontaktusnak. Vannak célállomások, ahol ez ér­kezés utáni teszt eredményét a ho­telben kell megvárni, sőt olyan is, ahol a kinntartózkodás során több alkalommal is újra kell tesztelni a turistát – egy hét alatt akár kétszer, háromszor is (ez növeli a kocká­zatot). Vagyis a foglalás előtt ezt a szabályt mindenképpen érdemes megnézni, nehogy bajba kerüljünk a helyszínen, vagy legalább, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal. A legjobb olyan célállomást válasz­tani, ahol legfeljebb oltást és utazás előtti tesztet kérnek, nincs érkezés utáni tesztelési feltétel.

Foglalási szempontok

Ha jegyet, szállást foglalunk, akkor csak olyat, amely szinte korlátlanul és ingyenesen módosítható, hogy ne legyen anyagi veszteség egy eset­leges útlemondás miatt. Vannak légitársaságok, amelyek teljes rugal­masságot kínálnak (indulás napjáig változtathatunk az utazás dátumán, vagy a befizetett összeget is vissza is kérhetjük – ezt utalványban vagy kp-ben lehet, légitársaság függvé­nyében), de olyan neves fuvarozó is van, amely teljes mértékben elzár­kózik ettől, vagyis, ha betegség vagy más ok – a célállomási szigorodó szabályok – miatt nem tudunk utazni, akkor oda a befizetett összeg. Ugyanezt az elvet kövessük a szállásnál is, csak olyat foglaljunk, amely az érkezés napjáig, vagy legfeljebb előző nap díjmentesen lemondható.

Bevezető

 Nincs egyszerű hely­zetben az, aki mos­tanában szeretne utazni, csak né­hány olyan ország van, ahova szinte korlátozás nél­kül lehet belépni, a legtöbb helyre azonban a szabályok átböngészése után is maradnak kérdőjelek. Ki utazhat, hogyan, mire figyeljünk, ha most kelnénk útra?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment