Search by category:
Egyéb kategória

Ennyi autót vásároltak tavaly az országban

Ennyi autót vásároltak tavaly az országban
Demecs Péter
2022. 01. 13., cs – 17:45

2022. január 14., péntek – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

tavaly enyhén, 2,87 százalékkal több új autót, összesen 87 349 gépjárművet adtak el az országban. Az M1 kategóriába tartozó legnépszerűbb személyautók értékesítése viszont 0,79 százalékkal visszaesett, 75 700 autóra. Ahhoz, hogy ne emelkedjen rohamosan az országban használt autók átlagéletkora, évente körülbelül 100 ezer új gépkocsit kellene regisztrálni. Ezt a határt Szlovákiában 2017-ben és 2018-ban is megközelítettük, amikor 96 és 98 ezer új autót regisztráltak, 2019-ben pedig ezt a határt is átléptük 101 000 újonnan regisztrált autóval.

Az autógyártás egyébként továbbra is gazdaság legfontosabb tartópillére, a termelés 47,7, az exportnak pedig 42 százalékát teszi ki. Az autógyárak közvetlen 164 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, a beszállító cégek pedig 245 ezer embernek adnak munkát, ami éves szinten enyhe visszaesést jelent.

Meglepő eredmény

Mivel a félvezetők hiánya az idei évre is rányomja a bélyegét, a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) szerint meglepő, hogy tavaly több mint egymillió autót tudott legyártani az országban tevékenykedő Volkswagen, Stellantis, Kia és Jaguar Land Rover. Ráadásul 2022-ben is hasonló eredmény várható. A szakértők pedig még tavaly azt jósolták, hogy az évet kevesebb mint 900 ezer legyártott autóval fogjuk zárni, ami kevesebb lett volna, mint a koronavírus-járvány első hullámának évében.

„Egyértelműen köszönetet kell mondani a szlovákiai autógyárakban dolgozó embereknek azért, hogy a nehéz körülményekben is képesek voltak munkába állni és olyan eredményeket elérni, amelyekről tavaly fél évkor még nem is álmodoztunk” – nyilatkozta tegnap Alexander Matušek, a ZAP elnöke.

Bevezető
Pozsony |

A Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) azon túl, hogy közzétette, mennyi autót gyártottak le a szlovákiai autógyárak, azt is elárulta, mennyi új autót regisztráltak tavaly az országban. Mint kiderült, jóval több új gépkocsit kellene évente vásárolni ahhoz, hogy ne emelkedjen jelentősen az országban használt gépkocsik átlagéletkora. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment