Search by category:
Egyéb kategória

Az omikron-hullám pár napon belül megérkezik – Lengvarský szerint 25 ezren is kórházba kerülhetnek

Az omikron-hullám pár napon belül megérkezik – Lengvarský szerint 25 ezren is kórházba kerülhetnek
Balaskó Réka
2022. 01. 14., p – 11:27

2022. január 14., péntek – 11:43
Friss ikon
Off

Törzs

Más országokban tapasztaltak alapján kijelenthető, hogy az omikron gyorsan terjed, és egyszerre emberek tömegeit képes megfertőzni. A pozitív személyek így tömegesen kényszerülnek karanténba, ami az ország működését alapjaiban fenyegeti. A szlovákiai munkáltatók ezért belső válságstábokat készülnek alapítani. „A vállalatokban tesztelnek, betartják a munkavállalók beosztását a munkaidőn belül, továbbra is motiválják az alkalmazottakat a védőoltásra, és szigorú higiéniai intézkedéseket tartanak be” – erősítette meg Martin Hošták, a Munkaadók Országos Szövetsége (RÚZ) a pluska.sk-nak.

Néhány cég azonban már most kiesésekről számolt be. A járvány és a karantén miatt a vasúttársaságoknak a héten 80 járatot kellett leállítaniuk Nyugat-Szlovákiában, pedig csak a személyzetük alig több mint 6 százaléka hiányzik. „Szlovákia-szerte az 1 203 mozdonyvezetőből 57 munkavállalót tartunk nyilván, akik betegszabadságon vannak, a nyugat-szlovákiai régiókban pedig 20-at” – nyilatkozta Tomáš Kováč, a Szlovák Vasúttársaság szóvivője.

Mikor robban be az omikron Szlovákiában?

Pozsony |

Jövő héttől már életbe lépnek az omikron variáns miatti járványügyi óvintézkedések, de pontosan mikor robban be az újabb hullám, és meddig tarthat? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ Pavol Koprda matematikus segítségével.

A Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) is elég rosszul áll a sofőrök terén. „A DPB hat forgatókönyvet készített a tömegközlekedés működésére az omikron elterjedése miatt. Ezek megvalósítása az utasok számától, az alkalmas sofőröktől és a DPB egyéb alkalmazottaitól függ” – mondta Martin Chlebovec szóvivő.

Az áruházláncok azt állítják, hogy készen állnak az újabb hullámra, szerintük nem lehet rosszabb a helyzet mint tavaly. „Az üzletesek számára a helyzet a világjárvány második hullámában volt a legkritikusabb, amikor a hosszú zárlat alatt sokan fertőződtek meg. Az iskolák is zárva voltak, és mivel az üzletekben dolgozók 70 százaléka nő, gond volt a személyzettel, különösen az pandémiás ápolási díj miatt” – mondta Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke.

A legrosszabb kilátásokkal a pékek rendelkeznek, akiknek még az állam is keresztbe tett! Hiánycikk lehet a friss kenyér? Folytatás a galériában!

Az omikron-hullám pár napon belül megérkezik. Lengvarský szerint 25 ezeren is kórházba kerülhetnek
2022. 01. 14., p – 11:35
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

Fotók: pluska, tasr

Több ország nem szigorít az omikron miatt. Milyen lesz a hullám nálunk?

A WHO szerint az európaiak 50 százaléka néhány hónap alatt megfertőződik az omikronnal. Figyelmeztetnek, hogy ez a változat fertőzőbb, és még azokat is elkaphatják, akik korábban átestek a betegségen vagy felvették az oltást. Mit mondanak a hazai szakértők?

(br, pluska)

Bevezető

Az egészségügyi miniszter szerint ha a számításaik beigazolódnak, akkor komoly lépéseket kell tenniük, hogy biztosítsák az ország alapvető működését. A munkáltatók tömeges megbetegedésre készülnek.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment