Search by category:
Egyéb kategória

A Škoda 2035-ben búcsút int a belső égésű motoroknak

A Škoda 2035-ben búcsút int a belső égésű motoroknak
Demecs Péter
2022. 01. 17., h – 11:22

2022. január 17., hétfő – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

A márka elhatározásáról Jaroslav Povšík, a Škoda szakszervezeti vezére beszélt az elmúlt napokban a cseh Seznam zprávy hírportálnak. A Škodának szerinte legkevesebb öt, de lehet hét elektromos meghajtással rendelkező modellt kell gyártania ahhoz, hogy ne kelljen tömegesen elbocsátani az alkalmazottjait. A márka kínálatában egyelőre csak egyetlen elektromobil van, további kettőt árul belső égésű motorral és elektromotorral is. Povšík szerint a márka 2035-ben végleg elbúcsúzik a belső égésű motoroktól és a hibridektől. „A konszernen belül ma mindenki az e-mobilitásért harcol – a klasszikus motorokhoz vezető visszaút már egyszerűen nem létezik” – közölte a szakszervezeti főnök.

A hátralevő időszakban ezért a Škodának öt, ám ideálisan hét, tisztán elektromos meghajtású gépkocsit kell a piacra dobnia. Ha kevesebb elektromobilt gyártanának, akkor Povšík szerint körülbelül tízezer alkalmazottat kellene elbocsátani.

Leírás

Az egyliteres TSI erőforrás az új Fabiában

Egy elektromobillal

A Škoda egyetlen, jelenleg árusított elektromobilja az Enyaq, amely már több alkalommal is megfordult szerkesztőségi garázsunkban. Az Octavia és a Superb modelleket rendelhetik klasszikus, belső égésű motorral, vagy plug-in hybrid kivitelben. Tény, hogy még két évvel ezelőtt megrendelhették a legkisebb, Citigo elektromos meghajtású változatát, a Škoda viszont kiszámolta, hogy a modell fejlesztése olyannyira megemelné az autó árát, hogy többé nem lenne kifizetődő, ezért befejezte a gyártását. Ez pedig nagy kár, hiszen volt egy időszak, amikor a Citigo iV-t az elektromobilok vásárlására adott állami támogatásnak is köszönhetően 10 ezer euró alatt is megvehették.

A márka modellpalettáján még további öt olyan modellt találunk, amelyeket jelenleg csak belső égésű motorral lehet megvenni. Ez konkrétan a Fabia, a Scala, a Kamiq, a Karoq és a Kodiaq. A Škoda szakszervezeti vezetője szerint már dolgoznak az Octavia tisztán elektromos meghajtású változatán, négy további modell pedig még készenlétben van.

Bevezető
Pozsony |

Az Európai Bizottság tervezete szerint 2035-től már lesz szabad az Európai Unió területén belső égésű motorokat gyártani, és ilyen erőforrásokkal ellátott autókat árulni. A Škoda pedig kihasználja a rendelkezésre álló időt, s a belső égésű motorokkal ellátott modellek árusítását csak 2035-től fogja leállítani.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment