Search by category:
Egyéb kategória

Két méter

Két méter
Hegedűs Norbert
2022. 01. 19., sze – 10:21

2022. január 19., szerda – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

Ez ugyan szomorú, de valahogy feldolgozom – jegyezte meg Bandika. Mondjon valami szörnyűbbet – fújta Ervinre a pipafüstöt a Homályos tekintetű homárhoz címzett külvárosi kocsma kerthelyiségében. Ervin megsétáltatta a szemét a rönkasztalra terített újság hasábjain, és már mondta is. Január 19-től kültérben is kötelező lesz az FFP 2-es maszk viselése Szlovákiában. Ez valóban tragikus, de biztosan vannak kivételek, hisz mindig van, legalább negyven – dőlt a falnak Bandika. Ervin felolvasta, hogy akkor kötelező kültérben az FFP 2-es maszk, ha nem sikerül az utcán megtartani a kétméteres távolságot. Bandika letette a pipát, és elkezdett számolni. Akkor nézzük. Kimegyek az utcára, zsebemben a maszk. Látom, hogy közelít valaki, benyúlok a zsebembe. Ha tovább közelít, előhúzom a maszkot, ha pedig már kétméternyire van, gyorsan felteszem. Aztán ha továbbmegy, ismét leveszem. És így tovább. Még majd arra tessék vigyázni – tekintett fel a sajtóból Ervin –, hogy mindig legyen magánál mérőszalag vagy colstok. Mi a túrós kalácsnak? – kérdezte Bandika olyan képpel, mintha legalábbis a tongai vulkánkitörés ügyében tették volna felelőssé. Hát mégsem várhatja a hatóságoktól, hogy ők mérjék le azt a bizonyos két métert – felelt Ervin. Értem – bólintott Bandika. Egyik kezemben a maszk, másikban a colstok. Megyek az utcán, figyelem a közeledőket, saccolom a távolságot. Úgy érzem, ez még mindig belefér. Megedződtünk, vagy mi. Szóval… ennél szörnyűségesebbet nem tud mondani? Na várjon csak – lapozott Ervin.

Megszűnt a Dunszt. Bandika már éppen a szájához emelt egy stampedli rumot, aztán mégis visszatette az asztalra. Utoljára akkor csinált ilyet, amikor Claudia Schiffer ellátogatott Vladimír Mečiar trencsénteplici kampányrendezvényére 1998-ban. Hogy érti, hogy megszűnt?

Hát, úgy van, hogy… máma már nem frissül tovább… pontosabban újévtől… de ami van, megmarad a helyén, lehet olvasgatni. Bandika egy picit megnyugodott, az érzést pedig aláhúzta a rummal, amit végül mégis behajított. Egyébként sem győztem olvasni, főleg nyáron meg ősszel, a kinti munkák miatt. De majd most. Úgy is itt a farsang. Vagy idén lesz farsang egyáltalán? Ervin elmondta, hogy bár a Pfizer cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy szerinte vége a járványnak, a farsangi rendezvényekről egyelőre nem beszél senki. Még a végén oda jutunk, hogy a maszkabálba is csak maszkban engednek be – rakta el az újságot, és a pufajkájába süppedt. Majd megtartjuk kültérben, és megkérünk mindenkit, hogy hozzon magával egy colstokot – vetette fel Bandika. Aztán ott hagyták a teraszt, mert befújta az esőt a szél.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Bevezető

Éppen lecsapott a januári villám, amikor Bandika és Ervin megtudta, hogy a hétvégén Tonga szigetén kitört egy tűzhányó, minek hatására olyan cunami keletkezett, hogy Peruban elsodort egy tengerparton kutyát sétáltató nőt. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Veres István

Read More

Post Comment