Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová támogatja az Egyesült Államokkal való védelmi szerződés megkötését

Čaputová támogatja az Egyesült Államokkal való védelmi szerződés megkötését
Mészáros Richárd
2022. 01. 20., cs – 16:02

2022. január 20., csütörtök – 16:00
Friss ikon
Off

Törzs

Mivel az államfő által megbízott alkotmányjogászok semmi alkotmányellenest nem találtak a megállapodásban, Čaputová nem fordul az Alkotmánybírósághoz.

Čaputová szerint az amerikai fél nem köteles aláírni az ún. értelmezési záradékot. Mint mondta, elméletben előfordulhat, hogy az USA elutasítja a záradékot, ebben az esetben azonban nem vagyunk érdekeltek a szerződés aláírásában.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a kormány január 12-én megszavazta a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti, védelmi együttműködésről szóló megállapodást (DCA). A dokumentumot – amely lehetővé tenné az amerikai fegyveres erők számára a Malacky-Kuchyňa és a Sliač katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is – annak aláírása után még jóvá kell hagynia a parlamentnek, és ratifikálnia kell az elnök asszonynak is. A kormány tagjai kijelentették, hogy a megállapodás nem veszélyezteti az ország szuverenitását és függetlenségét.

Bevezető
Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő támogatja az Amerikai Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi megállapodás aláírását. Az aláírást lehetővé tevő elnöki meghatalmazás része lesz egy arról szóló értelmező nyilatkozat is, hogy Szlovákia hogyan tekint a szerződésre.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment