Search by category:
Egyéb kategória

A zebra a gyalogosoké! – kellene, hogy legyen

A zebra a gyalogosoké! – kellene, hogy legyen
Somodi Géza
2022. 01. 23., v – 13:58

2022. január 24., hétfő – 08:37
Friss ikon
Off

Törzs

A rendőrség győri közlekedésrendészeti osztálya adatai szerint a 2022 januárjában történt személyi sérüléses balesetek mintegy 58 %-ban voltak résztvevői gyalogosok, illetve kerékpárosok. Ezek között 30 %-ban voltak okozói, 70 %-ban részesei az eseményeknek. Elszomorító tény, hogy a gyalogosok sérelmére elkövetet balesetek 86 %-a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történt – olvasható a megyei főkapitányság Facebook-oldalán. 

A baleseti okok között első helyen az elsőbbségi jog meg nem adása, a kanyarodási szabályok be nem tartása, sebesség nem megfelelő alkalmazása áll. Az a rendőrök tapasztalata, hogy a járművezetők figyelmetlenül közelítik meg a zebrákat, és a gyalogos úttestre lépésekor a balesetet már nem tudja elkerülni.   

A rendőrök közelről látják azokat a baleseteket, amelyben kerékpáros az érintett – legyen okozója vagy vétlen áldozata az esetnek – és ezeket elemezve kimutatható, hogy tízből nyolc-kilenc esetben sérülést is elszenvednek. Egy kerékpárost – ugyanúgy, mint ahogy a gyalogosokat – nem védi a kasztni. Szinte minden esetben, amikor ők szenvednek balesetet, meg is sérülnek, nem úgy, mint egy autóval közlekedőt, akit a passzív biztonsági eszközök is védenek. Győrben is vannak olyan helyszínek, ahol gyakrabban történnek balesetek, amelyekben ugyanúgy lehet hibás a járművezető, mint a kerékpáros.  

Ez a Facebook-bejegyzés több oldalon is megjelent, többen véleményt is nyilvánítottak. Ezek közül közlünk néhányat, némileg szerkesztve és moderálva: 

A zebra a gyalogosoké? A járdának is annak kellene lennie… Nem nekem kéne a biciklisekre állandóan figyelni, hogy ne csapjanak el. 
Meg lassan a robogósokra is! 
Ahogy a bicikliseknek se kéne mindig a gyalogosokat kerülgetni a biciklisávban. Mindenkinek meg kéne tanulnia közlekedni szabályosan. 
Ez abszolút jogos, de ahol nincs biciklisáv, ott nem a járda a nyerő. 
Imádom mikor a járdán nekem kell félreállni, mert jön szembe tekerve. Vagy csak elsuhan a hátad mögül.   
Erről van szó, a kutyáimat többször majdnem elcsapták már sietős biciklisek,  
Azt is figyelembe kellene venni, hogy csak azért, mert a gyalogos a zebrához ér, de az autó három méterre van, akkor álljon meg a gyalogos, és varja meg, míg az autó elhalad, ugyanis nem fog tudni megállni 50km/h sebességnél sem. A gyalogosnak is figyelnie kellene, és nem csak lelépni, mert előtte egy zebra van. 
A belátható zebrákat hogyan is kell megközelíteni autósként? Ugyan nem írják elő a km/h korlátozást, de többek között körültekintően, ami nem feltétlen egyenlő az 50 km/h sebességgel. Arról nem beszélve, hogy városon vagy falun belül is nagyon kevés az autós, aki ezt is betartja. Ugyanis még a mögötted lévő autó dudál le, meg szid, ha betartod a korlátokat. 
Kb. egyről beszélünk autósok terén. De a gyalogosnak ettől függetlenül ugyanúgy figyelniük kellene, és nem csak lelépni. 
Vagy csak meg kellene tanítani Győrött, hogy melyik szín mit jelent, mert napi rendszereséggel látok embereket piroson átmenni (gyalogost és autóst is) úgy, hogy a szabályosan közlekedőnek kell kivédeni a helyzetet. Annyira nem meglepő, hogy sok a gázolás. Én minden nap elgondolkodom azon, hogy itt mért csak ilyen kevés baleset van zebrán, amikor ilyen ostobán közlekedik mindenki. 
Igen, és meg kellene értetni a biciklisekkel is, hogy a kerékpár átkelő előtt, ha kint van az elsőbbségadás kötelező tábla, akkor nem nekik van elsőbbségük. Tapasztalatom alapján az esetek 90%-ban, a biciklis egyből ráhajt az átkelőre! 

A rendőrség számos tanácsot is megfogalmazott a probléma kapcsán, azokat itt lehet elolvasni.  

 

Bevezető
Győr |

A címben szerepló megállapítás első fele a rendőrség közleményéből származik. Az elmúlt időszakban ugyanis megszaporodtak a gyalogos gázolások, a kerékpáros balesetek. Ezek visszaszorítása, megelőzése végett a Győri Rendőrkapitányság fokozott figyelmet fordít a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek ellenőrzésére. Az olvasóknak is van erről véleménye. 

Címkék

Település / hely
Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Győri Új Szó

Read More

Post Comment