Search by category:
Egyéb kategória

456 154

456 154
Holop Zsolt
2022. 01. 24., h – 19:18

2022. január 25., kedd – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

A pártok első reakciói leginkább arról az elmeállapotról árulkodnak, ami az efféle belterjes körökben uralkodik és mindennél jobban leleplezik azt a szellemi nyomort, amibe a szlovákiai magyar politika az elmúlt évtizedben süllyedt.

Meglehetősen épületes gondolat a pozitív eredményt egyetlen párt, akár a Híd, akár az MKP tevékenységének számlájára írni, de ugyanilyen szívderítő arról olvasni, hogy a címben szereplő számért a Fidesznek tartozunk köszönettel. Elképesztő látni, hogy egyesek tényleg bármiről képesek Orbán Viktor vagy a saját pártjuk politikájára asszociálni, és az így nyert következtetéseket azonnal helyezkedésre felhasználni.

A szlovákiai magyar politikai elit egy része nem habozott sikerként – lényegében a saját sikereként – értékelni a népszámlálás eredményét, de mi azért ne dőljünk be nekik, bármilyen lelkesen veregetik is a saját vállukat. Hogy tényleg ilyen jól jártunk-e, vagy csak mindenki fellélegzett, mert a csökkenés nem volt akkora, mint az előző népszámláláskor, azt majd a szakértők fogják megmondani. Biztos lehetett volna rosszabb, de valószínűleg jobb is. Jelenleg ugyanis (és ez volt a helyzet tavaly ilyenkor, a cenzus idején is) egy széthúzó, kicsinyes viták által megosztott közösség vagyunk, amit tökéletesen leképez a (nem létező) politikai képviseletünk is. Egy ilyen közegben lehet, hogy nem rossz ez az eredmény, de ezért a köszönet valószínűleg nem a politikusokat illeti.

Hanem téged, kedves olvasó, akiről ezek a zsenik megint teljesen megfeledkeztek. Te voltál az, aki vállaltad a magyar nemzetiséged, minden kétség és kavarás ellenére magyarul beszélsz és olvasol, és ha tudod, magyar iskolába járatod a gyermeked: minden előzetes várakozás ellenére itt vagy, és még nem léptél le a mesés nyugatra, vagy valahova máshova. Bármennyire is szerették volna néhányan kihasználni a népszámlálás okozta felhajtást, magukra irányítani a figyelmet, utolsó pillanatban változtatni a kérdéseken, most pedig a saját számlájukra írni az eredményt, ez soha nem erről szólt. Nem a magyarkodásról, nem a mellveregetésről, nem arról, hogy melyek a „legmagyarabb” települések, vagy hogy melyik párt büszkélkedhet a legtöbb magyarral a szavazótáborában.

Nem, ez rólunk szól, mindenkiről, aki itt él és élni fog. Vannak dolgok, amikért érdemes kiállni és ez ilyen. Örülök, hogy 456 154 ember számára ez nem volt kérdés.

Bevezető

Megmérettettünk. Az évtized száma 456 154, a népszámlálás szerint ennyien vallották magukat magyarnak Szlovákiában. Csak valaki szóljon már a politikusoknak, hogy ez nem az ő tevékenységüknek köszönhetően, hanem inkább annak ellenére történt így.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment