Search by category:
Egyéb kategória

ÚJ sorozat a VASÁRNAPBAN: Isten hozott a totális kontroll világában!

ÚJ sorozat a VASÁRNAPBAN: Isten hozott a totális kontroll világában!
Horváth Bianka
2022. 01. 24., h – 09:37

2022. január 24., hétfő – 09:37
Friss ikon
Off

Törzs

Honnan ez a tudás? A digitális lábnyomainkból. Évek óta szisztematikusan gyűjtik a rólunk szóló adatokat, hogy minél részletesebb, minél pontosabb személyiségprofilt készítsenek rólunk. Az ingyenességnek ez az ára. Az algoritmusok azt is érzékelik, hogy milyen típusú képek fölött időzik el tovább a tekintetünk, milyen címek és milyen kulcsszavak hatnak ránk, milyen napszakban szoktunk vásárolni, és telefonunk cellainformációi és GPS-adatai alapján ismerik a napi útvonalainkat is.

Miért ingyenes a Facebook, az Instagram, a Google-kereső vagy az elektronikus posta? Miből származik a techcégek bevétele? Mit kínálnak föl a hirdető cégeknek? Mi mindent tudnak rólunk a techcégek? Honnan ez a tudás? Aggályos ez az adatgyűjtés? Miért hatékony a digitális kontroll? Ki látja a Nagy Testvért? Tudjuk-e, hogy kik rendelkeznek az adatainkkal? Kitől is kell félnünk?

Gazdag József ilyen és hasonló kérdések mentén indította el cikksorozatát, melynek bevezető részét elolvashatják a Vasárnap már kapható számában!

Bevezető

A techcégek mindent tudnak rólunk: ismerik érdeklődési körünket, hírfogyasztási szokásainkat, baráti kapcsolataink hálózatát, ízlésünket, politikai preferenciáinkat, szexuális orientációnkat, üzeneteinket, családi fotóalbumunkat vagy bankkártyás fizetéseink adatait.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment