Search by category:
Egyéb kategória

Figyelem, ezekre a kötelességekre már csak pár nap maradt! Aki nem teljesíti őket, akár 3000 eurós büntetést is kaphat!

Figyelem, ezekre a kötelességekre már csak pár nap maradt! Aki nem teljesíti őket, akár 3000 eurós büntetést is kaphat!
Mészáros Richárd
2022. 01. 26., sze – 20:45

2022. január 27., csütörtök – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

Aki az autóját akárcsak egy napig is használta vállalkozásra, adóbevallást kell kidolgoznia, viszont ha a tulajdonunkban lévő ingatlannal kapcsolatban tavaly nem történt semmilyen változás, mentesülünk a papírmunka alól, hacsak nem akarunk valamilyen kedvezményt vagy kivételt érvényesíteni. Tavaly a koronavírus-járvány miatt az útadó benyújtásának a határidejét január végéről március 31-ére változtatták, az idén azonban ismét az eredeti határidő, a január 31-ei dátum érvényes.

Ki fizet útadót?

A gépjárműadó nemcsak a nagy cégekre vonatkozik, hanem az egyéni vállalkozókra is – még akkor is, ha a kocsit tavaly csak egyetlen napig használtuk vállalkozásra, s érvényesítettük az ezzel kapcsolatos kiadásokat. Az adóköteles személyeket 5 csoportra oszthatjuk. Gépjárműadót fizet és adóbevallást készít az a természetes vagy jogi személy, aki az iratokban a kocsi üzembentartójaként szerepel; üzembentartóként a vállalkozása, cége van feltüntetve. Ki kell töltenie a nyomtatványt annak is, aki olyan kocsit használ, amely irataiban olyan személy szerepel üzembentartóként, aki meghalt, illetve akinek a cége megszűnt vagy felszámolták. Szintén adóköteles, aki olyan gépjárművet használ, amely irataiban üzembentartóként olyan személy szerepel, aki a kocsit nem használja vállalkozásra. Adóbevallást kell készítenie annak a munkaadónak is, aki az alkalmazottját utazási költségtérítésben részesíti olyan gépjármű használatáért, melyet egyébként nem használnak vállalkozásra. Ha a vállalkozó bérbe adta a kocsit, melynek ő az üzembentartója, szintén adóbevallást kell leadnia. Ha az üzembentartó valamilyen cég vagy annak egy szerkezeti egysége, adózónak minősül az a jogi személy, akihez ez az egység tartozik.

Ki nem fizet útadót?

Mentesül az adó alól az a kocsi, melyet próbautakra használnak, és M betűt tartalmazó, különleges rendszáma van, valamint az a gépjármű, mely a forgalmi engedélyben speciális gépjárműnek van minősítve. Vagyis a T, C, R, S, P, LS és V kategóriájú gépjárművek után nem kell adózni – ide tartozik a traktor, a különböző munkagépek stb. A mentőautók, a diplomáciai missziókban használt járművek után sem kell adót fizetni.

Január végén lejár a 2021-ben vásárolt éves elektronikus autópálya-matricák érvényessége – ez alól kivételt képeznek a 365 napra szóló (konkrét dátumtól konkrét dátumig érvényes) matricák. Aki nem biztos benne, a matricája meddig használható, ellenőrizze a dátumot, és időben szerezzen be újat! Négyféle matrica áll rendelkezésre: 10 napos, hónapos, éves és 365 napos.

Cím
Elektronikus autópálya-matrica

Ingatlanadó

Háromféle ingatlanadó van: telek- és építményadó, valamint a lakóházban levő lakások és nem lakáscélú helyiségek után fizetendő adó. Akinek valamilyen ingatlan van a tulajdonában, minden évben kell fizetnie adót – az adókötelesség mindig az azt követő év január 1-jétől keletkezik, amelyikben az adózó a vitatott ingatlan tulajdonosává, kezelőjévé, bérlőjévé, használójává vált. Adóbevallást azonban nem kell évente leadni. Idén csak annak kell kidolgoznia, akinek tavaly a tulajdonába került valamilyen ingatlan, illetve valamilyen változás történt a tulajdonjogi viszonyokban. Ha nem történt változás, nem kell semmit kitölteni, hacsak nem akarunk valamilyen kedvezményt érvényesíteni. Ugyanis bizonyos kor felett jelentős engedményt hagyhatnak jóvá a szeniorok számára, de teljesen fel is menthetik őket a fizetés alól, akárcsak a súlyosan egészségkárosult személyeket, az anyagi szükséghelyzetben levőket és a szociális segélyben részesülőket, valamint a magatehetetlen személyeket vagy azokat, akik nem használhatják, illetve csak korlátozottan vehetik igénybe a saját ingatlanukat valamilyen, a településük által előírt útlezárás, építkezés vagy nagyobb rekonstrukció miatt. A kedvezmény nem automatikus, január végéig kell igényelni a helyi önkormányzatnál.

Árverés, öröklés

Ha árverezés vagy öröklés útján jutunk ingatlanhoz, nem várhatunk a következő év elejéig, hanem szinte azonnal, pontosabban az adózási kötelesség kialakulásától számított 30 napon belül be kell nyújtani az ingatlanadó- bevallást. Az adózási kötelesség például akkor jön létre, amikor a bíróság által jóváhagyott hagyatéki végzés jogerőre lép. Problémák esetén, ha a hagyatéki eljárás túl bonyolult, és belátható időn belül nincs esély lezárni, a község utólag is kiszabhatja az adót. Amennyiben nem lehet egyértelműen megállapítani, kinek kell az adót befizetnie, akkor általában az számít adóköteles személynek, aki az ingatlant ténylegesen használja. Ha az ingatlannak több társtulajdonosa van, mindegyikük készít adóbevallást a saját tulajdonrészének megfelelően. Ha sikerül megegyezni, kijelölhetnek egy közös képviselőt, aki mindegyikük nevében kidolgoz egy közös adóbevallást. Amennyiben osztatlan házastársi vagyonról van szó, elég csak az egyik házastársnak kitöltenie a nyomtatványt.

Hol kell leadni?

A gépjárműadó-bevallást a vállalkozó állandó lakhelye vagy a jogi személy, cég székhelye szerint illetékes adóhivatalban kell benyújtani, s az adót is ott kell befizetni. Például, ha egy galántai állandó lakhellyel rendelkező magánvállalkozó egy somorjai rendszámú gépjárművet használ, az állandó lakhely szerinti adóhivatal illetékes, vagyis az adóbevallást Galántán kell leadni. Ha egy dunaszerdahelyi cégnek több városban, például Szencen, Nagymegyeren és Pozsonyban is van szervezeti egysége, és használ ott helyi rendszámú autókat, a székhely szerint illetékes adóhivatal – ez esetben a dunaszerdahelyi – az illetékes, ott kell az adóbevallást leadni. Továbbá, Szlovákiában csak az után a kocsi után kell adózni, melyet itt vettek nyilvántartásba. Ha egy vállalkozó nem itt, hanem például Ausztriában közlekedik vállalkozása céljából szlovákiai rendszámmal ellátott személygépkocsival, akkor is itt adózik. Ezzel szemben, ha valaki Szlovákiában használ egy Ausztriában vagy Csehországban regisztrált gépjárművet, nálunk nem kell adóbevallást készítenie, és adót sem kell fizetnie.

A kitöltött ingatlanadó-bevallást a községi hivatal helyi adókkal és illetékekkel foglalkozó részlegére kell eljuttatni. Leadható személyesen, elküldhetjük postai úton vagy elektronikusan. Az utóbbi lehetőséget csak az választhatja, aki rendelkezik hiteles elektronikus aláírással.

A vállalkozók már kötelezően elektronikusan tartják a kapcsolatot az adóhivatallal, ők mindenképpen elektronikus gápjárműadó-bevallást készítenek.

Figyeljünk a nyomtatványra!

Az útadó és az ingatlanadó esetében is az űrlapok évente változhatnak, s oda kell figyelni, hogy mindig az aktuális évre vonatkozó nyomtatványt kell kitölteni. Azok letölthetőek a pénzügyminisztérium honlapjáról, de az adóhivatalban és a községi hivatalokban is beszerezhetők.

Az ingatlanadó esetében ugyanazt az űrlapot töltik ki a jogi és a természetes személyek is, sőt ugyanezt kell kitölteni akkor is, ha a játékautomaták utáni adót vagy az ebadót akarjuk elintézni. Akinek kutyája és ingatlanja is van, az ugyanazon az űrlapon egyszerre számol el mindkettővel.

Kiszabható büntetések

Aki nem adja le az ingatlanadó-bevallását a törvényes határidőig, azt a kiszabott adó összegének megfelelő büntetéssel sújthatják, miközben a bírság minimum 5, legfeljebb 3000 euró lehet. Aki nem reagál a hivatalos felszólításokra, 10-től 6000 euróig terjedő büntetésre számíthat.

A gépjárműadó-bevallás be nem nyújtásáért 30–16 000 euró bírság adható. Az útadó ki nem fizetéséért késedelmi kamatot számláznak.

Bevezető

Közeledik az idei első két adókötelesség teljesítésének a határideje: a gépjármű- és ingatlanadó- bevallásokat egyaránt a hónap végéig kell leadni. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment