Search by category:
Egyéb kategória

Programajánló: a Scandi filmfesztivál

Programajánló: a Scandi filmfesztivál
Havran Kati
2022. 01. 26., sze – 16:39

2022. január 27., csütörtök – 08:15
Friss ikon
Off

Törzs

A héten kezdődött és vasárnapig tart a Scandi címet viselő filmszemle a fővárosban. Vetítenek filmeket mozikban – a Mladosť, a Kino Film Europe és a Lumiére a fesztivál helyszínei – és az online térben is megnézhetünk néhány alkotást, mégpedig az edisonline.sk weboldalon. A fesztivál kínálata gazdag: kortárs művek alkotják a program java részét, köztük bemutatókat és előbemutatókat is láthatunk, de vetítenek mozitörténeti alkotásokat a svéd némafilm korszakából is, illetve koncertekkel és beszélgetésekkel is készülnek a szervezők. A kínálatból ajánlunk néhány produkciót.

 

Az észak királynője

A film központi karaktere a 14. és a 15. század fordulóján élt I. Margit dán királynő, a kalmari unió létrehozója és védelmezője. A megtörtént eseményeken alapuló cselekmény 1402-ben játszódik, amikor egy trónkövetelő felbukkanása a szövetséget válságba sodorja, a királynőt pedig kikerülhetetlen, tragikus válaszút elé állítja. A dán–norvég–svéd–lengyel–cseh–izlandi történelmi filmdrámát Charlotte Sieling rendezte.

 

Ninjababy

Egy sikeres norvég dramedy, melyet a tavalyi Berlinálén mutattak be. A főszereplő Rakel, egy fiatal nő, akinek rengeteg terve van az életben, csak épp anyának nem tervez lenni. Hirtelen azonban azzal szembesül, várandós, ezért komoly döntést kell meghoznia.

Menekülés 

A főszereplő egy 36 éves férfi, egyetemi tanár, aki házasodni készül. A tervezett házasság előtt elmereng eddigi élettörténetén. Amin Afganisztánból érkezett menekültként, még gyerekkorában – és van egy dolog, melyet húsz éven át titkolt, és melyre most derül fény. A produkció Jonas Poher Rasmussen dán rendező animációs dokumentumfilmje.

Bevezető

Pozsonyban és online is megnézhetünk filmeket.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Havran Kati

Read More

Post Comment