Search by category:
Egyéb kategória

Ki keveri a koktélt?

Ki keveri a koktélt?
Holop Zsolt
2022. 01. 28., p – 19:38

2022. január 29., szombat – 18:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az indiai származású amerikai rendező, M. Night Shyamalan Idő (Old) című filmjét sodorta elém az internet. Néhány mit sem sejtő, beteg embert a cselesen a gyógyszerükhöz „adagolt” reklámmal egzotikus nyaralásra csábítanak. A hoteligazgató pár családot különleges itallal köszönt (a felnőtteket koktéllal, a gyerekeket üdítővel), majd exkluzív, a többi turista elől elzárt partszakaszt kínál nekik az üdüléshez. Kiviszik őket a fövenyes strand közelébe, ahonnan egy szurdokon át már maguk jutnak a tengerhez. A hullámok simogatta öblöt hatalmas meredek sziklafal zárja el. A felnőttek néhány órán belül megöregednek, a gyerekek felnőnek, és közben mind arra gyanakodnak, hogy valamit az italukba kevertek. Egy fiatal biztosítási matematikus kezdetben még kalkulálgat, a menekülés esélyeit latolgatja, de nemsokára időskori demencia lesz úrrá rajta. Az elején még csoportterápiát kezdeményező pszichológus hamar becsavarodik, a segítőkész orvos hirtelen gyilkolni kezd. Mindezt a laboratórium egy közeli helyről figyeli. A szurdokon át kijutni igyekvők rendre eszméletüket vesztik, a tenger felé próbálkozók vízbe fúlnak, a sziklafalra mászó lány pedig lezuhan. A közeli korallzátony alagútján kimenekülő fiatalok végül leleplezik, hogy a strand egy gyógyszergyártó cég kísérleti telepe, ahol a laboratóriumi eljárásoknál gyorsabban tesztelhették a fejlesztés alatt álló készítmények hatását. A hoteligazgató volt a laborfőnök.

És látom a belpolitikai thrillert is. Azt, ahogyan a közhangulat hétpróbás vegyészei új „laborkoalícióba” (Smer, Hlas, SNS, Socialisti.sk) tömörülnek. Újabb „vendégek” tömegeit terelgetik a Kuciak-gyilkosság elleni tiltakozásoktól az előrehozott választás felé. Gyarapítják az egyébként is népes szavazótáborukat. A koktélba most éppen a védelmi szerződés és a pandémiás korlátozások ellenzése, az előrehozott választás követelése került. Az új alanyokat átküldik a gyors elmékezetvesztés szurdokán. Minél több embert terelnek át, annál biztosabb, hogy nekik ezáltal új politikai vészkijárat, surranópálya nyílik a hatalom strandjára, ahol „van homokozó, és labdázni lehet”. Ahol – az átkos hellyel ellentétben – jó hosszú időre rendezkedhetnek be. Onnan majd távvezérléssel a laborkoalíció ellenzőit is az elátkozott partszakaszra toloncoltatják. Akkor mind egy olyan országban találjuk magunkat, ahol pillanatok alatt fecséreljük el a felzárkózásunkhoz és tisztességes életünkhöz szükséges, már így is eléggé elvesztegetett időt. Szép gyorsan tönkretesszük egymás idegeit, miközben a fiatalok igyekeznek kimenekülni.

A laborkoalíció minap a korábban inkább Kotlebáék bitorolta Hodža térre, az elnöki palota elé vitte tüntetőit. Most Robert Fico, Ľuboš Blaha és Andrej Danko uralta a terepet. Mind nyíltan bírálják az államfőt. A szervező Smer helyszínválasztásának lehet olyan üzenete is, hogy Fico – ha az erőviszonyok úgy hozzák – köztársasági elnöknek jelölteti magát. Már a miniszterelnökként egy ideig államfői jogköröket gyakorló, amnesztiát osztogató Vladimír Mečiar óta tudjuk: nem mindegy, ki van hivatalban a Grassalkovich-palotában.

Fontos mozzanat, hogy a tüntetésen a Fico-pártból kiszakadt, Peter Pellegrini volt kormányfő vezette Hlas is képviseltette magát. A párt részéről Matúš Šutaj Eštok szónokolt. A Hlas most a legnépszerűbb. Fico stabilizálta a szavazóbázisát, ezért Pellegrini onnan már nem tud választókat szerezni. A kormánypártoktól elfordulók, a bizonytalanok és a nem szavazók táborából igen. Fico is komoly esélyes, de most akár Pellegrinit is kereshetjük a laborfőnökben. Ezen a 49 ezer négyzetkilométeres strandon mostanság „annyi vicceset látok, hallok”, de ez inkább szomorú. Úgyhogy óvatosan fogadjunk el koktélokat!

Bevezető

Bizarr welcome drink készül, legyünk résen!

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Korpás Árpád

Read More

Post Comment