Search by category:
Egyéb kategória

Szabadabban utazhatnak az oltottak – több ország enyhít

Szabadabban utazhatnak az oltottak – több ország enyhít
szabolaci
2022. 01. 28., p – 05:45

2022. január 28., péntek – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

Anglia

Megszűnik a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége – jelentette be Grant Shapps brit köz­lekedési miniszter. A koro­navírus ellen teljeskörűen beoltott utasoknak február 11-től nem kell angliai érke­zésük után tesztelést végez­tetniük. Az új szabályozás aznap brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor lép érvénybe. Ezzel teljesen megszűnnek az Angliába utazók koronavírus-tesztelé­si kötelezettségei.

Franciaország

Hétfőtől az oltási igazol­vány váltotta a védettségi kártyát Franciaországban. Ez azt jelenti, hogy a leg­több helyen már nem elég a negatív koronavírusteszt a belépéshez, szükség lesz az oltást igazoló dokumentum­ra. Az új szabályok szerint már csak oltási igazolván­nyal lehet belépni a bárok­ba, éttermekbe, mozikba, múzeumokba, sportlétesít­ményekbe, illetve csak az oltottak utazhatnak vonattal, repülővel és távolsági bus­szal. Az oltási igazolvány jelenleg két vakcina után is jár, de február 15-től elveszíti az érvényét, ha eltelt már 4 hónap a második oltás óta, és a kártya tulajdonosa nem adatta be a harmadikat.

Spanyolország

Az Európai Unió Bizott­ságának ajánlása nyomán a spanyol hatóságok beje­lentették, hogy február 1-től csak azokat az oltási igazo­lásokat ismerik el, amelyek azt jelzik, hogy gazdájukat az elmúlt 270 napon belül teljeskörűen beoltották ko­ronavírus ellen. Ez azt jelenti, hogy minden olyan személy­nek, származási országától függetlenül, aki több mint kilenc hónapja kapta meg az utolsó oltóadagját, emlékez­tető oltást kell kapnia ahhoz, hogy beléphessen Spanyol­országba, az emlékeztető ol­tásról kiállított igazolást csak akkor ismerik el, ha a beadás óta több mint 14 nap eltelt.

Svédország

A Svédországba utazók­nak (az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek) többé nem kell negatív koronavírustesz­tet felmutatniuk az országba történő belépés előtt – je­lentette be kedden a svéd kormány. Svédország az omikron-variáns visszaszorí­tása érdekében vezette be a kötelező negatív tesztet de­cember 28-án, oltottságtól függetlenül.

Svájc

Svájc tovább enyhítette a koronavírus terjedése ellen hozott belépési korlátozása­it. Január 22-től, szombattól a teljesen beoltott vagy a vírusból felépült nemzetkö­zi érkezőknek már nem kell negatív tesztet bemutatniuk az országba való belépés előtt. Azoknak azonban, akik nincsenek beoltva, vagy akik még nem kapták el a koro­navírust, továbbra is PCR-vagy gyors antigéntesztet kell végezniük érkezés előtt, és a negatív tesztet be kell mutatniuk a hatóságoknak.

Thaiföld

Thaiföld február 1-jétől új­raindítja a december végén leállított „Test & Go” projek­tet. A Test & Go projekt lehe­tővé teszi a teljesen beoltott külföldi látogatóknak, hogy karanténkötelezettség nélkül utazzanak be Thaiföldre, és szabadon mozoghassanak az országon belül. Ehhez az eredeti szabály szerint érke­zés után egy térítésköteles PCR-tesztet kell elvégeztetni­ük, és egy éjszakát egy kijelölt szállodában, előre lefoglalt szobában töltve megvárniuk az eredményt. Ez a szabály továbbra is megmarad, új­donság azonban, hogy egy második PCR-tesztet is el kell végeztetni az ötödik napon.

Szabó Laci, MTI, Turizmus

Bevezető

 Ahogy azt már az utóbbi he­tekben meg­szokhattuk, alig van nap, amikor ne változtatna vala­melyik ország a beutazási szabályain – szerencsére már az enyhítéseké a fősze­rep. Igaz, hogy az egyszerű­sítés szinte csak a két vagy akár három oltással rendel­kezők számára érhető el. Röviden a legfontosabb vál­tozások.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment