Search by category:
Egyéb kategória

A Sme rodina nem érti Čaputová értelmezési záradékát

A Sme rodina nem érti Čaputová értelmezési záradékát
Mészáros Richárd
2022. 01. 29., szo – 13:00

2022. január 29., szombat – 13:08
Friss ikon
Off

Törzs

„Nem nagyon értjük ezt a lépést” – jelentette ki Kašper, aki szerint a Sme rodina még tárgyalni fog a megállapodásáról. Mint mondta, a párt 17 képviselőjéből egyelőre öten-hatan nem támogatják a szerződés megkötését.

Erik Tomáš, a Hlas képviselője szerint a záradékkal Čaputová csak megerősítette azt, hogy kétségek vannak a szerződés tartalmát illetően.

Zuzana Čaputová államfő nemrégiben kijelentette, támogatja az Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi együttműködési megállapodás aláírását. Az aláírást lehetővé tevő elnöki meghatalmazás része lesz egy arról szóló ún. értelmező nyilatkozat is, hogy Szlovákia hogyan tekint a szerződésre. 

A záradék kimondja, hogy a megállapodást olyan módon kell végrehajtani, hogy semmilyen módon ne csorbuljon az Szlovák Köztársaság szuverenitása, és ne kerüljön veszélybe az ország biztonsága. Kimondja továbbá, hogy a megállapodás nem rendelkezik katonai támaszpontok létesítéséről és az amerikai fegyveres erők szlovákiai jelenlétéről, és nem teszi lehetővé, hogy nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyvereket hozzanak Szlovákiába. A szerződés nem jelenti a büntetőjogi joghatóságról való végleges lemondást sem.

Bevezető

A Sme rodina nem érti, miért szeretné Zuzana Čaputová államfő az Egyesült Államok és a Szlovákia közötti védelmi együttműködési megállapodást kibővíteni egy ún. értelmező nyilatkozattal – jelentette ki Igor Kašper (Sme rodina) az RTVS Sobotné dialógy című műsorában szombaton.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment