Search by category:
Egyéb kategória

Kivásárolták az emberek a jódtablettákat a gyógyszertárakból

Kivásárolták az emberek a jódtablettákat a gyógyszertárakból
Balaskó Réka
2022. 03. 01., k – 11:35

2022. március 1., kedd – 11:45
Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákia területén a sugárzás jelenleg nem növekedett, és nem tapasztaltak eltérést az általánosan mért értékektől közölte Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

Ennek ellenére Peter Sedláček, a Dr. Max gyógyszertárak PR-menedzsere elmondta: „Az elmúlt napokban azt tapasztaltuk, hogy a Dr.Max gyógyszertárakban rendkívül megnőtt a jódtartalmú tabletták iránti kereslet”. Hozzátette, hogy a jódtabletta nem tartozik a gyakran vásárolt gyógyszerek közé. „Különösen a váratlanul megnövekedett érdeklődés eredményeként, megerősíthetem, hogy a Dr.Max gyógyszertárak teljes hálózatában – talán néhány helyi kivételtől eltekintve – hiányt tapasztalunk a jódtablettákból” – tájékoztatott, hozzátéve, hogy jelenleg a hiány elhárításán dolgoznak.

Az ügyben az egészségügyi minisztérium is megszólalt. „Egyértelműen nem javasoljuk, hogy az emberek jelenleg ezeket a tablettákat szedjék” – mondta Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője. A gyógyszer hosszú távú alkalmazása jódprofilaxist okozhat, ami szív- és érrendszeri kockázatokat és a pajzsmirigy károsodást idézhet elő – figyelmeztetett.

Az egészségügyi minisztérium kijelentette, hogy kockázat esetén az állam előzetesen minden szükséges lépést biztosít a lakosság védelmére. Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője hozzátette, hogy a sugárzás mértékét, illetve a radionuklidok jelenlétét folyamatosan ellenőrzik.

Bevezető

A hatóságok figyelmeztetnek, hogy nincs okuk jódtablettát szedni! Veszélyes is lehet!

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment