Search by category:
Egyéb kategória

Brutális húsáremelkedést hoz az ukrajnai háború

Brutális húsáremelkedést hoz az ukrajnai háború
Balaskó Réka
2022. 03. 02., sze – 09:45

2022. március 2., szerda – 10:14
Friss ikon
Off

Törzs

Az ukrajnai kikötők működésképtelenné váltak, ezzel rengeteg kivitelre váró termény ragadt bent, ami további áremelkedést hoz a nyersanyagpiacokon. Ukrajna a világ vezető napraforgó-termelője, napraforgó-étolaj tekintetében pedig a világ legnagyobb exportőre. Éves szinten 6 millió tonna étolajat exportál, amelynek mintegy a fele az Európai Unióba érkezik. Az ország emellett a világ harmadik legnagyobb, és Európa vezető kukoricatermelője – egyedül adja a világtermelés csaknem 10 százalékát.

Az ukrán kukorica mintegy 46 százalékát exportálják, ennek javát, évi kb. 30 millió tonnát az uniós országok vásárolják fel. Mivel az ukrajnai kikötőket – amelyek közül a odesszai számít a legfontosabbnak – az orosz csapatok szétlőtték, óriási tételek ragadtak bent. Kukoricából több mint 10 millió tonnányi, exportra már engedélyezett készlet áll a kikötőkben. A világpiacon máris kilőtt a gabona, a kukorica és az étolaj ára.

(NapiG., ú)

ÉLŐ: Legalább 21-en meghaltak a harkivi bombázásban, a Sberbank kivonul Európából

Tudósításunk percről percre. 

Bevezető

Brutális mértékű étolaj- és húsáremelkedést hozhat az ukrajnai háború, mivel a szomszéd országból származó export abszolút világpiaci áralakító tényező a napraforgónál és a kukoricánál egyaránt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment