Search by category:
Egyéb kategória

Antigéntesztekkel szűrik a menekülteket

Antigéntesztekkel szűrik a menekülteket
Nagy Roland
2022. 03. 04., p – 11:29

2022. március 4., péntek – 18:04
Friss ikon
Off

Törzs

Mikulec elmondta, a háború elől menekülők mintegy 86 százaléka ukrán állampolgár, többségük nő és gyerek. A kormány ettől a héttől engedélyezte az ideiglenes menekültstátusz jóváhagyását, amelynek eredményeként az ukrán állampolgárok és a hozzátartozóik jogosulttá válnak az egészségügyi ellátásra és azonnal be is léphetnek a szlovák munkaerőpiacra. A belügyminiszer elmondása szerint azonban viszonylag kevesen, mindössze 1200-an adták be a kérvényt. A többség tehát feltehetően mihamarabb vissza akar térni Ukrajnába.

Mikulec megjegyezte, sokan vannak, akik nem is Szlovákiában szállnak meg, hanem a rokonaik vagy az ismerőseik után menekülnek egy másik országba. Hozzátette, tekintettel a háború jelenlegi alakulására, könnyedén elképzelhető, hogy a menekülthullám továbbra is nőni fog.

A menekültekkel kapcsolatban felmerült a koronavírus terjedésének problémája is. Szlovákiában jelenleg visszaszorulóban van a járvány, de ha sok fertőzött lépi át a határt, akiket nem sikerül időben izolálni, akkor a vírus terjedése ismét felerősödhet.

A menekültválság a járvány alakulására is hatással lehet

A koronavírus-járvány negyedik hulláma továbbra is visszaszorulóban van Szlovákiában, ám a háborús helyzet miatt sok olyan menekült juthatott át a határon, akik éppen fertőzöttek. Az egészségügyi minisztérium teszteléssel és oltással próbálja megoldani a helyzetet.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy Ukrajnában alacsony az átoltottság: a globális vírusstatisztikákat gyűjtő Our World in Data csoport, valamint a Reuters ügynökség adatai alapján a teljesen átoltottak aránya mindössze 35 százalék körül mozog.

Az egészségügyi minisztérium arra kéri a menekülteket elszállásoló lakosokat, hogy a járási hivatalokban kérvényezzék az ingyenes antigénteszteket. Minden egyes elszállásolt személy után két tesztet lehet kérni.

„Egyet a szálláshelyre való belépéskor, egyet pedig annak elhagyásakor ajánlott használni”

– üzente a tárca.

Ha valakinek pozitív lesz a tesztje, azt az üzemeltetőnek jelentenie kell a helyi regionális közegészségügyi hivatalnál, és fel kell világosítania a fertőzött személyt a karanténszabályokról.

„Az ezt követő, PCR- vagy LAMP-tesztekkel való szűrésről a hivatalnak kell döntenie”

– tette hozzá a minisztérium sajtóosztálya. (nar, TASR)

Bevezető

Már több mint 90 ezer menekült lépte át a szlovák határt – jelentette be Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter. Azoknak, akik elszállásolják őket, lehetőségük van az ingyenes antigéntesztek igénylésére.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment