Search by category:
Egyéb kategória

ÉLŐ: Az orosz haderő blokád alá vonta Mariupolt

ÉLŐ: Az orosz haderő blokád alá vonta Mariupolt
Hegedűs Norbert
2022. 03. 05., szo – 07:46

2022. március 5., szombat – 07:55
Friss ikon
Off

Törzs

7:47 Az orosz csapatok humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál

Humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont délkelet-ukrajnai Mariupolnál az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint.

A tárca bejelentése szerint az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor beszüntetik a harcokat, hogy Mariupol és a szomszédos Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet.

Az orosz haderő blokád alá vonta Mariupolt

A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város „kérlelhetetlen” támadásokat kénytelen kiállni – közölte szombaton a település polgármestere, és egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel.

„Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására” – mondta a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben Vadim Bojcsenko.

„Elsődleges célunk tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba” – tette hozzá Mariupol első embere.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

Csütörtökön Bojcsenko azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy ostromgyűrűt vonnak a város köré, lerombolják a hidakat és a vasútvonalakat, hogy a helyiek ne tudják elhagyni Mariupolt.

„Szülővárosunk, félmillió ember otthona ötödik napja kérlelhetetlen támadás alatt áll” – írta a Telegramon a polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Bojcsenko elmondása szerint a várost az ukrán hadsereg, a nemzeti gárda, a szélsőjobboldali, ultranacionalista Azov Légió, a határőrség és a tengerészgyalogság védi.

(mti, tasr, ú)

 

Oroszországban lekapcsolták a Facebookot, a Youtube-ot és a Twittert, így az oroszok tájékozódási lehetőségei lényegében a Kreml által irányított médiumokra szűkültek.
A munkatársait féltő Bloomberg és a CNN is felfüggeszti oroszországi tevékenységét. 
Zelenszkij a NATO-t bírálta, amiért nem hoznak létre repüléstilalmi övezetet Ukrajna fölött.
Amerikai és NATO-tisztviselők szerint az oroszok behódolásig bombázzák az ukrán városokat.
Cím
Ez történt péntek este

A tegnapi nap eseményei:

ÉLŐ: Oroszországban letiltották a Facebookot

Kövesse figyelemmel az ukrajnai történéseket percről percre frissülő cikkünkben!

Bevezető

Folyamatosan frissülő tudósításunk az Ukrajnában zajló háborúról.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment