Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová: Ha a NATO beavatkozna Ukrajnában, kitörne a harmadik világháború

Čaputová: Ha a NATO beavatkozna Ukrajnában, kitörne a harmadik világháború
Bugár Anna
2022. 03. 06., v – 17:30

2022. március 6., vasárnap – 17:51
Friss ikon
Off

Törzs

Čaputová a Markíza televízió vitaműsorában beszélt arról, hogy az Ukrajna feletti berepülési tilalmi zónát a NATO-tagállamoknak katonai erővel kellene kikényszeríteniük, s ezáltal mindnyájan a konfliktus aktív szereplői lennénk. „Ez a szövetséges erők belépését jelentené Ukrajna területére, és kifejezetten a harc részét képezné. Katonai konfliktusba lépnénk, és a háború részesévé válnánk” – figyelmeztetett arra utalva, hogy a szövetség 30 tagállama avatkozna be a háborúba.

Úgy véli, Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz szimbolikus lépés lenne. Ukrajna az unióhoz szeretne tartozni, és az államfő szerint a belépési folyamatot minél előbb el kell kezdeni, hogy tagjelölti státuszt kapjon. Ukrajna NATO-tagsága azonban szerinte is sokkal összetettebb kérdés, jelenleg nem tartja lehetségesnek a keleti szomszédunk csatlakozását a szövetségesekhez.

A NATO-seregek Szlovákiába érkezésével kapcsolatban hangsúlyozta, ez a lépés elsősorban a felkészültséget és egységet fejezné ki. Szlovákiát egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély, de ebben a helyzetben felelősségteljesen és elővigyázatosan kell viselkedni. A NATO-csapatok jelenlétének tehát elsősorban az elrettentés a célja.

Kiemelte, nem elég humanitárius támogatást nyújtani Ukrajnának, az agresszorral szembeni védekezéshez technikai segítségre is szükség van. Rámutatott, nem nézhetjük tétlenül, hogy civilek és ártatlan emberek esnek áldozatul.

Az Oroszországgal szembeni szankciók kapcsán elmondta, masszív és példátlan intézkedésekről van szó, mely következményei fokozatosan lesznek érezhetőek. Nem zárta ki azonban a további lépéseket ebbe az irányba, például a többi bank leválasztását a SWIFT-rendszerről, vagy az orosz vezetők családtagjaira kirótt szankciókat. Az államfő szerint az orosz energiahordozóktól való függetlenedés szintén elképzelhető, ezt azonban az Európai Unióval közösen, koordinált módon kell végezni.

(TASR)

Bevezető
Pozsony |

Ha a NATO beavatkozna az ukrajnai háborúba, az a harmadik világháború kitörését jelentené – véli Zuzana Čaputová államfő.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment