Search by category:
Egyéb kategória

Rajka és Vámosszabadi nőtt legnagyobbat öt év alatt Magyarországon

Rajka és Vámosszabadi nőtt legnagyobbat öt év alatt Magyarországon
Somodi Géza
2022. 03. 06., v – 12:45

2022. március 6., vasárnap – 12:52
Friss ikon
Off

Törzs

Megjelentette legfrissebb lakossági statisztikáit a Belügyminisztérium, ez alapján Magyarország állandó lakossága 2022. január 1-jén 9 841 587 fő volt, fél százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A fővárosban 1 644 146-an, városokban 5 169 097-en, községekben, falvakban 3 027 793-an élnek.  

A Pénzcentrum azt vizsgálta, melyek a legnépszerűbb kisebb települések és városok, ahová a legtöbben költöztek 2022-ben: mely településeken nőtt a legnagyobb arányban a népesség az elmúlt egy, illetve 5 év során. Fontos, hogy arányokat vették figyelembe, tehát a százalékos növekedést, és nem azt, hogy hány fő költözött az adott helyre. 

Megállapítható, hogy az egy év alatti változás tekintetében szinte csak törpefalvakat találunk, ahogy már 10 fő beköltözése, vagy születése is kimagasló növekedést jelent. A toplistát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagyhuta, a somogyi Hosszúvíz és a zalai Ligetfalva vezeti.  

Ha viszont megnézzük, hogy 2017. január 1-je óta hol nőtt a legnagyobbat a lakosságszám, akkor már több 1000 fő feletti kistelepüléssel találkozhatunk a listán. Az első két helyen Győr-Moson-Sopron megyei település, Rajka és Vámosszabadi található. Mindkét helyen a lakosság több mint a duplájára nőtt. Rajka gyakorlatilag Pozsony agglomerációjává vált az évek során, hiszen a megélhetés olcsóbb a határnak ezen a felén. Vámosszabadit a határ és Győr közelsége tette népszerűvé. Az élmezőnybe tartozik még a megyéből a Soprontól nem messze található Harka is.  

A teljes cikk itt olvasható. 

Bevezető
Győr-Moson-Sopron |

Korábban inkább a falvak elnéptelenedése volt a jellemző, és a lakosság inkább a városokba igyekezett költözni, az utóbbi években változás állt be ebben a folyamatban.  

Település / hely
Győr-Moson-Sopron

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Győri Új Szó

Read More

Post Comment