Search by category:
Egyéb kategória

Akár már nyáron is kifizethetik a 13. havi nyugdíjat

Akár már nyáron is kifizethetik a 13. havi nyugdíjat
Nagy Roland
2022. 03. 08., k – 14:12

2022. március 8., kedd – 14:30
Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákiában van egy olyan népi bölcsesség, hogy aki gyorsan ad, az kétszer ad. Ezen mondás szellemében szeretnénk eljárni”

– így indította Igor Matovič a keddi sajtótájékoztatóját, amelyen a 13. havi nyugdíj kifizetésének előrehozásáról beszélt.

Elmondása szerint a jelenlegi helyzetben, amikor az infláció mértéke az egekben van és az árak folyamatosan emelkednek – legyen szó akár az üzemanyagról, akár az alapvető élelmiszerekről –, a nyugdíjasoknak minél hamarabb szüksége lehet a pluszpénzre.

„Idén a karácsonyt már akár júniusban is ünnepelhetik”

– jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Időbeli eltérés

Matovič azt javasolja, hogy a 13. havi nyugdíjat már májusban vagy júniusban fizessék ki. A döntését a nyugdíjinfláció és a nyugdíjak valorizációja közti időbeli eltéréssel magyarázza. Az említett mechanizmus megértéséhez a pénzügyminiszter a „fogyasztói kosár” nevű gazdasági kifejezést vetette fel. A nyugdíjasok fogyasztói kosara azoknak a termékeknek az átlagárát foglalja magába, amelyeket egy év alatt megvásárolnak. A nyugdíjinfláció az a mutató, amely figyelemmel követi, hogy a termékek átlagára mennyivel növekedett, a következő évben pedig ennyivel nő a nyugdíj összege.

A nyugdíjinflációt mindig az előző félév adatai alapján számolják ki. Ennek eredményeként 2021-ben az említett mutató 1,3 százalékos lett, tehát a nyugdíjak 2022 elején átlagban 1,3 százalékkal növekedtek. A tavalyi év végén azonban az infláció nagyot nőtt, a háború kirobbanása pedig csak tovább rontott a helyzeten, aminek eredményeként az élelmiszer ára az utóbbi napokban jelentősen megemelkedett.

Hamarosan még drágább lesz a kenyér

Pozsony |

A drasztikusan növekvő előállítási költségek miatt a szlovákiai pékségek egy hónapnál tovább képtelenek lesznek fenntartani a jelenlegi áraikat. A szomszédban dúló háború a kenyér és egyéb péksütemények árát is az egekbe hajtja.

Matovičék becslései szerint 2022 első félévében a nyugdíjinfláció elérheti a 8,4 százalékot, ami az előző évi adathoz képest hatalmas növekedést jelent. Ezt azonban a nyugdíjasok csak 2023 elején érezhetnék meg a pénztárcájukban, amikor is az infláció mértékéhez igazítva a nyugdíjak átlagban 40-50 euróval fognak növekedni. A pénzügyminiszter úgy gondolja, hogy az időseknek már most szükségük van az anyagi támogatásra, hiszen a boltokban már így is jóval több pénzt hagynak ott, mint amihez hozzászoktak. Ezt az időbeli eltérést orvosolná a miniszter azzal, hogy december helyett már májusban vagy júniusban kifizeti a 13. havi nyugdíjat.

Emelés nincs

Nyugdíjemelésről tehát nincs szó, pusztán a szokásos év végi pluszpénz előbbre hozásáról. Az összeg továbbra is 50 és 300 euró között mozog, attól függően, hogy kinek mekkora a nyugdíja. Matovič úgy fogalmazott, neki pénzügyminiszterként fenn kell tartania „az államháztartás egészséges állapotát” – így reagált például a Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesületének (JDS) követelésére, amely az előrehozatal helyett 3 százalékos átfogó nyugdíjemelést szeretett volna kiharcolni. A miniszter szerint az utóbbi hetekben jó néhány szervezet kereste fel, mindenki bér- és nyugdíjemelést követelt.

Amikor összeszámoltuk az igényeket, elértük a milliárd eurót. Azt viszont senki nem mondta, hogy honnan vegyük el a pénzt

jelentette ki a pénzügyi tárcavezető.

Továbbá elmondta, a koalícióban még tárgyalni fognak a javaslatáról, de a többi párt előzetesen már támogatta az ötletet. Megjegyezte, bízik abban, hogy Zuzana Čaputovának sem jelent problémát a törvény aláírása, amelyről gyorsított eljárásban szeretnének szavazni. Elmondása szerint erre azért van szükség, hogy a Szociális Biztosító minél hamarabb elkezdhesse az adatok összegyűjtését és feldolgozását.

Kritika

Erik Tomáš, az ellenzéki Hlas képviselője bírálta a pénzügyminiszter javaslatát. Úgy véli, ez nem valódi segítség a nyugdíjasoknak, hiszen csak azt a pénzt kapják meg, amelyre amúgy is jogosultak lennének. A párt alelnöke hangsúlyozta, az idősek anyagi helyzetén csak a valódi nyugdíjemelés segíthet, például az, amit a Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesülete is szorgalmaz. Tomáš hozzátette, pártja már be is terjesztett egy javaslatot a parlament elé, amely az egyesület feltételeit is teljesítené.

„Felszólítunk minden képviselőt, hogy a politikai hovatartozástól függetlenül támogassa a javaslatunkat”

– zárta a képviselő.

A 13. havi nyugdíj korábbi kifizetése nem most merült fel először, a háború kirobbanása előtt a koalíciós tanács ülésén már foglalkoztak a kérdéssel. Akkor egy olyan lehetőség is felmerült, hogy a pénzt két részletben fizetik ki, az elsőt júniusban, a másodikat decemberben. A munkaügyi minisztérium a szlovák hírügynökségnek eljuttatott reakciójában azt mondta, készek tárgyalni mindkét lehetőségről.

Bevezető
Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) azt javasolja, hogy idén jóval korábban, már májusban vagy júniusban fizessék ki a 13. havi nyugdíjat. A pénzügyminiszter szerint a jelenlegi áremelkedés mellett a nyugdíjasoknak minél hamarabb szüksége van az anyagi segítségre.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment