Search by category:
Egyéb kategória

Még dermedten lapulnak az uszítók

Még dermedten lapulnak az uszítók
Holop Zsolt
2022. 03. 10., cs – 14:48

2022. március 11., péntek – 07:52
Friss ikon
Off

Törzs

Ennek azért van hírértéke, mert Szlovákia nem éppen befogadó, a 2015-ös migránsválság idején a többi visegrádi állammal együtt megmutattuk, hogy nem erősségünk a szolidaritás. Most viszont országos gyűjtési akciók indultak, civil szervezetek tüsténkednek minden határátkelőnél, az önkormányzatok mozgósítanak, a kormány tagjai nem egymást fúrják, hanem próbálnak megfelelni az újabb hatalmas kihívásnak. Még a különutas Boris Kollár sem találgat, hanem kellő médiafigyelem mellett megnyitotta a parlament üdülőjét a háború elől menekülők előtt. Persze, azért akadozik a gépezet, a lomha államapparátus lassabban mozdul, hiába, az önkéntesek mindig gyorsabbak a hivatalnokoknál.

Nagy kérdés, meddig leszünk ilyen lelkesek, segítőkészek, toleránsak. Egy friss felmérés szerint a lakosság 85 százaléka támogatja a menekültek felkarolását, elhelyezését. Viszont ha a Kreml bunkerében bujkáló Putyin elnök teljességgel értelmetlen és egyre brutálisabb háborúja elhúzódik, akkor hosszú hónapokra, akár évekre kell berendezkednünk, miközben egyre kétségbeejtőbb állapotban érkező további százezrekről kell térségünknek gondoskodnia. A lelkesedés óhatatlanul lelohad. Emlékezzünk csak az éppen két éve hozzánk is bekopogó világjárvány elejére: kezdetben fegyelmezett szabálykövetők voltunk, saját kezűleg varrtuk a szájmaszkokat, hogy aztán a végére, már ha vége van, elszabotáljuk még a hatékony oltást is. Fájdalom, de a lakosság számottevő része felült a „lázadó”, pontosabban uszító politikusoknak, akiknek neve arra sem méltó, hogy leírjuk. Most ezek a magukat szociáldemokratának hazudó vagy éppen újfasiszta hordószónokok lapítanak, mert február 24-ig hasznos idiótákként éltették Putyint. Leszámítva a Smer legaljasabbját, egy bizonyos Blahát, aki azt találta mondani: ugyan miféle kiéheztető háborúról beszélünk, ahol „csupán” 350 civil áldozat van…

Ahogy lankad a segítőkészség, úgy fognak majd a csatornafedelek alól, dohos pincék mélyéről előkúszni a most zavartan pislogó szélsőséges politikusok. Biztos, hogy idővel lesz néhány visszaélés a segélyek osztása terén, lesz néhány piti lopás, konfliktus is becsúszik majd, amit meglovagolva kezdődhet újra a „migráncsozás”. Arról nem is szólva, hogy Szlovákiába mintegy 2000 NATO-katona érkezik, ami ezeknél a szó szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő bajkeverőknél még inkább olaj a tűzre. Sajnos, a várható uszítás során bátran támaszkodhatnak a lakosság hangulatára. Most, amikor teljesen kiélezett a helyzet, amikor orosz páncélosok próbálnak eltiporni egy másik nemzetet, amikor tiltott kazettás bombákkal, a tüdőt szétszaggató vákuumbombákkal szórják meg Ukrajnát, nos, ilyen helyzetben is csupán a lakosság fele támogatja a NATO-egységek szlovákiai jelenlétét. Ezek a politikusnak álcázott hiénák építhetnek az emberek fejében uralkodó zavarra, arra, hogy a világjárványt egy világháború közeli helyzet váltotta fel, ami az összeesküvés-elméletek, gagyi magyarázatok, gyerekes és ostoba Amerika-ellenesség ragyogó táptalaja.

A választási ciklus második felébe csöppenve ezért nem szabad elveszíteni éberségünket. Nem szabad felülni az orosz agymosástól zombikká válóknak, a naivan pislogó, jaj, senkit meg ne bántsunk típusú álpacifistáknak, vagy éppen hallgatni a kényszerűen Szlovákiába sodródó tízezrek ellen ágálókra. Nem a végtelen asztal mögött magányosan, paranoiásan gubbasztó Putyin, és a még az Észak-Koreánál is több szankcióval sújtott, nagyhatalmi ábrándokat kergető Oroszország képviseli a jövőt, a vállalható, vonzó és szabad életet. Hanem bizony megint a Nyugat, amely minden csetlése-botlása ellenére most szélsebesen összezárt. „A jólétben felszedett háj alatt azért acélos izom feszül” – mondta Yuval Noah Harari, korunk egyik legjelesebb gondolkodója a nyugati államokról. Ha valóban a Nyugathoz akarunk tartozni, akkor a fejünkben is rendet kell tenni, világos értékrendet felállítani, ami határozottan komolyabb szellemi kihívás, mint a McDonald’sban burgert majszolva, Coca-Colát kortyolva az Apple mobiltelefonunkat nyomkodva az egészet csak majmolni.

Bevezető

Egyelőre jól vizsgázik az ország az Ukrajnából érkező menekültek fogadása terén.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment