Search by category:
Egyéb kategória

Napirenden az ausztriai ingázók járandósága

Napirenden az ausztriai ingázók járandósága
Sudár Éva
2022. 03. 11., p – 13:14

2022. március 11., péntek – 13:14
Friss ikon
Off

Törzs

Komoly összeget kaphatnak azok a gyermeket nevelő magyar és szlovákiai ingázók, akik Ausztriában dolgoznak, s a 2019-es indexálás óta csak csökkentett osztrák családi pótlék jár nekik. Két gyerek esetén havonta 200 euróval kieséssel számolhattak az érintettek. Várhatóan az Európai Bíróság kimondja, hogy uniós jogot sértett a három évvel ezelőtti törvény, így visszamenőleg kell az államnak megfizetnie a különbözetet: ez fejenként több ezer euró lehet. https://ujszo.com/gyor/osztrak-csaladi-potlek-tobb-tizezer-ingazo-kaphat-tobb-ezer-eurot

Ha sikerül döntést hozni az ügyben és kimondja a bírói testület, hogy jogellenes az indexálás, akkor elindulhat az érintettek kártalanítása. A magyarok esetében a különbség a családi pótlék alapösszegnél idén 49,90 euró (havonta). Az indexálás érinti a többgyerekes pótlékot, a gyermek pótlékot és a kiemelt családi pótlékot (a gyermek tartós betegsége esetén). A döntés érinteni fogja az adónál Familienbonust is, mivel ezt is indexálták – írta az Ausztriai-Magyar Ügyek Tanácsadó iroda.

Az Európai Bizottság a héten napirendre is tűzte azt a javaslatot, de egyelőre nem született döntés a tegnapi ülésnapon. A képviselők megvárják az Európai Bíróság döntését, ennek időpontja még nem ismert. Az indexálás jogellenessé nyilvánítását támogató politikusok egyetértettek abban, hogy a benyújtott javaslatot változtatások nélkül el kell fogadni. A javaslat ellenzői pedig azt remélik, hogy az Európai Bíróság nem az osztrák indexálás jogellenességét fogja kimondani, hanem hogy arra a döntésre jutnak, hogy az unión belül egységesíteni kell a családi juttatásokra vonatkozó szabályokat. Sajtóhírek szerint jelenleg a javaslat támogatói állnak jobb pozícióban.

Címkék

Település / hely
Magyarország/Ausztria

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment