Search by category:
Egyéb kategória

Oroszország biológiai fegyvergyártással vádolja Ukrajnát

Oroszország biológiai fegyvergyártással vádolja Ukrajnát
Mészáros Richárd
2022. 03. 11., p – 07:41

2022. március 11., péntek – 07:41
Friss ikon
Off

Törzs

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek reggel Telegram-csatornáján közzétett videóüzenetében tagadta, hogy vegyi és egyéb tömegpusztító fegyverek lennének Ukrajnában. Szerinte az oroszok csak ürügyként találták ki ezeket, hogy igazolják a megszállást. 

Az ukrán elnök megjegyezte: nagyon aggasztja, hogy Moszkva biológiai fegyverkezéssel és vegyifegyver-támadás előkészítésével vádolta meg országát.

„Ha tudni akarod, mit terveznek az oroszok, figyeld meg, mivel vádolnak meg másokat” – mondta Zelenszkij. Hozzátette: számtalan példát láttak már erre Ukrajnában és a világ más részein.

Az orosz vádra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is reagált még éjjel, és azt tanácsolta Ukrajnának péntek hajnalban, hogy semmisítse meg a közegészségügyi laboratóriumokban tárolt veszélyes kórokozókat, nehogy a laborok megsérüljenek az orosz támadásban, és esetleg kiszabaduljon egy lakosságra is veszélyes kórokozó. A WHO képviselői elmondták, hogy évek óta együttműködnek az ukrán közegészségügyi laboratóriumokkal olyan biztonsági gyakorlatok miatt, amik segítenek megelőzni a kórokozók véletlen vagy szándékos kiszabadulását. Azt nem árulták el, hogy pontosan milyen kórokozókat tárolnak az érintett ukrajnai laborokban.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára szerdán „összeesküvés-elméletként” utasította el a vádakat. A Szovjetunió felbomlását követően egyébként tényleg létrehoztak Ukrajnában amerikai finanszírozású biolaborokat, főként azért, hogy az országban maradt szovjet fegyvereket biztonságban tudják – írta a CNN nyomán a Telex.

(Telex/MTI)

Bevezető

Oroszország szerint Ukrajna az Egyesült Államok segítségével biológiai tömegpusztító fegyvereket állít elő. Az ENSZ pénteken rendkívüli ülésen vitatja meg Oroszország állításait.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment